Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Fransız mevkidaşı Jean-Noel Barrot ile yeni Suriye yönetimi ile görüşmek üzere başkent Şam'a geldi.

Alman Haber Ajansının (DPA) haberine göre, Baerbock daha önce duyurulmayan ziyareti kapsamında Esed rejiminin devrilmesinden yaklaşık 1 ay sonra Suriye'ye geldi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot'un da Lübnan'dan Suriye'ye geçtiği kaydedildi.

KURŞUN YELEKLE GELDİLER

Avrupalı yetkililerin askeri uçaktan inerken kurşun geçirmez yelekle indiği görüldü.

AB'den bakan düzeyinde ilk olan ziyarette, Şam'da "Esad'ın işkence merkezi" olarak bilinen Sednaya Hapishanesi’ni gezen siyasetçiler daha sonra Başkanlık Sarayı'nda Suriye'nin yeni lideri Ahmed eş-Şara ile bir araya geldi.

BAERBOCK: İSLAMCI YAPILANMALARIN FİNANSÖRÜ OLMAYACAĞIZ

İki bakan görüşme sonrası açıklamalarda bulundu.

Baerbock, Fransız mevkidaşı ile Avrupa Birliği'nin (AB) Suriye'nin önündeki yeni dönemin barışçıl ve özgür olmasına yönelik yardım teklifini ilettiklerini aktararak diğer yandan İslamcı yapılanmaların finansörü olmayacaklarını vurguladı.

Ülkede gelinen noktada bütün dini ve etnik grupların katıldığı bir siyasi diyaloğa ihtiyaç olduğunu ifade eden Bakan, bu sürece kadınların da dahil olmasının öneminin altını çizdi.

"Kadın hakları bir toplumda yaşamın herkes için ne derece özgür olduğunun ölçütüdür" diyen Baerbock, bunun önemini Suriye'deki yeni iktidar sahiplerine de net biçimde ifade ettiklerini söyledi.

AVRUPA’DAKİ SURİYELİLER GERİ DÖNECEK

Almanya'daki ve diğer ülkelerdeki pek çok Suriyeliden ülkelerini yeniden inşa etmek üzere geri dönme arzusunda olduklarını duyduğunu belirten Alman Bakan, bu arzuyu dile getirenlerin yalnızca kendi hayatları değil, çocuklarının ve özellikle kız çocuklarının hayatları da güvende ve özgür olduğu sürece geri döneceklerini ifade etti.

Baerbock bu nedenle yeniden inşa, güvenlik, hukuk devleti ve tüm grupların sürece dahil edilmesinin sıkı sıkıya birbirine bağlı faktörler olduğunun altını çizdi.

Alman bakan, bunun için Suriye'nin dışarıdan müdahale edilmemesi gereken bir iç sürece ihtiyaç duyduğunu savundu.

Özellikle ülkenin komşularına seslenen Baerbock, Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyulması çağrısında bulunarak “Suriye ne yeniden yabancı güçlerin oyun aracı olmalı ne de radikal güçler için bir deneme alanına dönüşmeli" ifadelerini kullandı.

FRANSIZ BAKANDAN KÜRTLER VURGUSU

Suriye'de sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle de bir araya gelen Fransız Bakan Barrot ise Kürtlerle siyasi çözüm vurgusu yaptı.

Barrot, "Fransa'nın müttefiki Kürtlerle bugün başlayan siyasi sürece tam anlamıyla entegre edilebilmeleri adına bir siyasi çözüme ulaşılmalıdır" diye konuştu.

TOKALAŞMAMA KRİZİ

Avrupalı bakanların Suriye ziyaretine damga vuran olay ise, Suriye'nin fiili lideri Eş-Şera'nın, Almanya'nın kadın dışişleri bakanı Annalena Baerbock ile tokalaşmaması oldu.

Baerbock, konuya ilişkin, "Buraya gelirken olağan el sıkışmanın olmayacağını biliyordum" dedi.

Alman Bakan, bu uygulamanın kendilerince iyi görülmediğini karşı tarafa gösterdiklerini de dile getirerek Fransız mevkidaşı Barrot'un da Eş-Şera ile tokalaşmadığını belirtti.

Suriyeli yetkililer ile görüşmeler esnasında, kadın haklarının, bir toplumun ne kadar özgür olduğunu göstermesi açısından ölçü olduğunu ifade ettiklerini dile getiren Baerbock, görüşmenin sonunda el sıkışma konusunun karşı tarafı “çok da zorlamadığını” belirtti.

İki Avrupalı Bakan'ın heyetinden alınan bilgiye göre, eş-Şera'nın Baerbock ve Barrot ile görüşmesinin sonunda, Suriyeli lider bu kez elini tokalaşmak için uzattı ancak bu defa bakanlar el sıkışmadı.

Ukrayna, Amerikan yapımı 8 ATACMS füzesiyle Rusya'ya saldırdı Ukrayna, Amerikan yapımı 8 ATACMS füzesiyle Rusya'ya saldırdı

AB’Yİ TEMSİLEN ORADALAR

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas da X hesabından Barrot ve Baerbock'un Şam ziyaretiyle ilgili paylaşım yaptı.

Kallas, "Suriye'nin yeni liderliğine mesajımız, bölgesel aktörlerle mutabık kalınan ilkelere saygı gösterilmesi, tüm sivillerin ve azınlıkların korunmasının sağlanması son derece önemlidir." ifadelerini kullandı.

Editör: Burçin Çelikkol