Sahte gıda cenneti Türkiye’de market rafları tağşişli, hileli, zararlı, sahte gıda ürünleriyle dolu. Tarım ve Orman Bakanlığı neredeyse her gün hileli, tağşişli, taklit gıda ürünlerinin listesini yayınlayarak bu sahtecilerle mücadeleye etmeye çalışıyor.
Uzmanlar da hileli, tağşişli bir ürünün nasıl anlaşılabileceğine yönelik açıklamalarda, uyarılarda bulunuyor. Bu uyarılardan birini de Oleolog (zeytinyağı uzmanı) Mücahit Kıvrak yaptı.
Zeytinyağı satın alırken dikkat edilmesi gereken ayrıntıları anlatan Kıvrak; “Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağlarını kimse gazoz şişesinde güneşin altında pazar yerinde satmaz. O yağlar değerlidir" dedi.
Zeytinyağına klorofil katılıyor!
Aynı Zamanda Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi de olan Oleolog Dr. Mücahit Kıvrak, Türkiye'de uzun yıllardır zeytinyağında taklit ve tağşişin yapıldığını ve bunu fark etmenin bazı yolları olduğunu söyledi. Kıvrak; “Sahte zeytinyağları, zaten kokusundan ve tadından çok rahatlıkla anlaşılabilir. Sahte zeytinyağında bir meyve aromasını bulamazlar. Özellikle plastik boya kokan yağların mutlaka ve mutlaka başka bir yağ olduğunu, içinde başka bir şey olduğunu düşünsün tüketiciler” şeklinde konuştu.
Gelişen teknolojiyle birlikte gıda sahtecilerinin de kendini geliştirdiğine dikkat çeken Kıvrak, hile yapmak için en çok başvurulan yolların başında, ürüne zeytinyağı aroması katmak, klorofil katmak olduğunu belirterek, zeytinyağı alırken, bu yüzden ürünün yalnızca rengine bakarak almanın yanıltıcı olacağını söyledi.
“Zeytinyağı çayır çimen kokmalı”
Kıvrak, sağlıklı ve kaliteli bir zeytinyağında aranması gereken özelliklere şöyle dikkat çekti: "Yağlı boya kokusu olmamalıdır. Yol boylarından alınmamalıdır. Pazar yerlerinden alınmamalıdır. Rengine aldanılmamalıdır. Renk için içine gıda boyası atılmaktadır. Çayır çimen kokmalı, ağızda acılık genizde yakıcılık olmalıdır. Coğrafi işaretli ürünler tercih edilmelidir. Sanal pazarlardan alınacak ürünler mutlaka ilçe tarım ve ticaret odası üzerinden sorgulanmalıdır. Unutulmamalıdır ki sanal pazarlarda denetim yapılmamaktadır. Alınacak ürünle ilgili varsa analizleri istenmelidir. Zeytinyağı fiyatı borsa fiyatlarının altında ise bu yağların sahte olması muhtemeldir. Borsa fiyatları toptan fiyattır. Buna nakliye, işçilik, ambalaj, etiket, vergiler eklenerek tüketici fiyatı oluşmaktadır. Ayrıca kalitesine göre toptan fiyat değişmektedir. Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağlarını kimse gazoz şişesinde güneşin altında pazar yerinde satmaz. O yağlar değerlidir. Semt pazarlarında her satış yapan zeytinyağı üreticisi değildir. Sahte yağı kimyasal ve duyusal analiz ile anlayabiliriz. Sanal pazarda ürün satan veya sosyal medyadan ürün satan firmaya telefon açıp gelip almak istediğinizi yüz yüze tanışmak istediğinizi söylerseniz satış yeri olmayan sahte yağ satanlar sizinle görüşmeyecektir".