Şöyle ağır bir program yapmasak ama yaptığımız bir takım hareketlerle sağlıklı bir bedene sahip olsak. Kimimiz egzersiz denen şeyden bir haberken, kimilerimiz de spor salonlarından çıkmıyor. Ama unutmamak gerekir ki, günümüz çağı hastalıklarının birçoğu da hareket azlığından ötürü meydana çıkıyor. Bu artık hepimizin bildiği bir şeydir. O yüzden hem koruyucu hekimlik adına hem de tedavi edici yollardan biri olarak karşımıza egzersizler çıkıyor. Peki, nedir bu sağlıklı yaşam egzersizleri? Nasıl ve ne sıklıkta yapılır?

Spor ve Egzersiz Aynı Şey Midir?

Kulağa tuhaf gelecek ama değildir. Yani aslında egzersiz, süresi, sıklığı ve şiddeti belli ola birtakım hareketlerin belirlenerek kişiye uygun olarak verildiği bir hareket programıdır. Belli bir reçete üzerine verilen egzersizler kişiye özel olarak planlanıyor. Ama spor çok daha teknik ve o aktiviteye özel olan, çalışma stiliyle aktive ediliyor. Dolayısıyla spor ve egzersiz aynı değildir.

Sağlıklı Yaşam İçin Egzersiz Kategorileri

Sağlıklı yaşam için egzersizler nelerdir;

  • Kuvvet egzersizleri
  • Esneklik egzersizleri
  • Aerobik egzersizler

Herkesin yapabileceği egzersizler de mutlaka olmalıdır. Yani günlük hayata yerleştirdiğinizde mutlaka fayda görebileceğimiz cinsten egzersizler olsun.

Sağlıklı Yaşam İçin Egzersizler

Yürüyüş: Hiçbir spor salonu üyeliği gerektirmeyen ve size sağlıklı bir yaşam vadeden yürüyüş pek çok insanın kolaylıkla yapabileceği bir egzersiz türüdür. Tek ihtiyacınız olan iyi bir yürüyüş ayakkabısı ve uzun uzun yürüyüş yolları. Birçok hastalığın tedavisinde de kullanılabilir. Yüksek tansiyon, kolesterol, şeker vb.

Egzersiz ve Sağlıklı Yaşam Vazgeçilmez Olmalı

Sağlıklı yaşam için neler yapılabilir;

Beslenme ve Diyet Uzmanından uyarılar Beslenme ve Diyet Uzmanından uyarılar
  • Koşmak: Hadi biraz daha tempoyu arttıralım derseniz eğer, yürümeyin de koşun olur mu? Hatta koşu yürüyüşe göre çok daha fazla kalori atımı sağlıyor.
  • Yüzmek: Her yaştan bireye hitap eden ve eğlenceli bir egzersizdir. Eklem sağlığını da korumak isteyenler için hem kardiyo hem de direnç egzersizi olarak bilinir.
  • Plank: Son zamanların en gözde hareketlerinden biri olarak plank, özellikle karın kasları ve duruş bozuklukları için etkili olabilmektedir.

Bu şekilde ufak tefek değişikliklerle, sağlıklı bir yaşam planlamak hiç de zor değildir. Herkesin yapabileceği egzersiz seçenekleriyle daha fit ve zinde olun.