Brezilya, Türkiye ve Libya, 8-14 Ocak haftasında Rus motorin ve dizel yakıtının en büyük alıcıları oldu. Bu ülkeler arzın %71'ini karşılıyor. Bu hafta, bir önceki haftaya göre %13 daha fazla olan toplam 1 milyon ton Rus gazyağı ve dizel yakıtı diğer ülkelerin limanlarına ulaştı.

Özellikle Rusya, Türkiye'nin tek motorin ve gazyağı tedarikçisi haline geldi. Rusya limanlarından Türkiye limanlarına 372 bin ton motorin geldi.

Brezilya, Rus dizel yakıtı sevkiyatındaki %17'lik düşüşle 247 bin tona gerilemesine rağmen en büyük alıcılarından biri olmayı sürdürdü. Geçen hafta Rusya, Brezilya'nın tek dizel yakıt tedarikçisiydi.

Gana, Rusya'dan gelen kaynak miktarını anormal derecede artıranlar arasındaydı. Bu ülke bir haftada Rusya'dan 96 bin ton motorin ve motorin aldı.

Temmuz 2022'de G7 ülkeleri Rus petrolüne tavan fiyat belirlenmesi konusunda anlaşmaya vardı. AB Konseyi, Rus petrolünün maksimum fiyatını varil başına 60 dolar olarak belirlemeye karar verdi. Karar 5 Aralık 2022'de yürürlüğe girdi.

Temmuz 2023'te Rus petrolü fiyat tavanını aştı, bu nedenle Rusya petrol ihracatından 8 ayda rekor bir kâr elde etti.

Mayıs 2023'te Rus yakıtının hâlâ Ukrayna ve Avrupa'ya ulaştığı öğrenildi. Petrol ürünleri Avrupa'ya Rusya'da değil diğer ülkelerde üretilen yakıt olarak giriyor.

Asgari ücrete zam gelecek mi? Asgari ücrete zam gelecek mi?

Rusya'ya yönelik 12. yaptırım paketinde Rus petrolüne yönelik fiyat sınırının ihlal edilmesi göz önüne alındığında, AB Konseyi fiyat hileleriyle mücadele etmek için daha katı kurallar benimsedi.