Dünya

Rus mahkemesinden, 5 Dağıstanlıya havaalanı baskını cezası

Rusya'da bir mahkeme, Dağıstan Havaalanı'nda "Yahudi karşıtı bir isyana karıştıkları" gerekçesiyle gözaltına alınan beş kişiye dokuz yıla kadar hapis cezası verdi.

Abone Ol

Rusya'nın güneyinde bir mahkeme, geçen ekim ayında çoğunluğu Müslüman olan Dağıstan bölgesindeki bir havaalanında gerçekleşen kitlesel İsrail karşıtı protestoyla ilgili olarak beş kişiye altı yıldan fazla hapis cezası verdi.

Protestocular suçlamaları kabul etmedi

Krasnodar bölgesindeki mahkeme, isyan çıkarmaktan altı yıldan dokuz yıla kadar değişen hapis cezaları verilen protestocuların suçlarını kabul etmediklerini söyledi. Protestoculardan biri de bir hükümet yetkilisine karşı şiddet uygulamaktan suçlu bulundu.

Davanın hassasiyeti nedeniyle duruşma Dağıstan'dan Krasnodar'a taşındı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik 7 Ekim'de başlattığı saldırılar nedeniyle Kuzey Kafkasya'da yaşanan huzursuzluk dalgasının ardından yüzlerce İsrail karşıtı protestocu, Tel Aviv'den gelen bir uçağın indiği Mahaçkale kentindeki havaalanını bastı.

 Sosyal medyada çoğunluğu gençlerden oluşan yüzlerce kişinin Filistin bayraklarıyla saldırılara tepki gösterdiği görüntüler kısa sürede dünyaya yayıldı. 
Grup, yerel bir Telegram kanalında Dağıstanlılara "davetsiz misafirleri" "yetişkinlere yakışır şekilde" karşılamaları ve uçağı ve yolcularını geri çevirip başka bir yere uçmalarının söylenmesi  çağrısında bulunulmasının ardından havaalanında toplandı.

Telegram'ın daha sonra yasakladığı kanal, yayınında "Yahudi" kelimesini kullanmamış ancak uçaktaki yolculardan "lekeli" olarak bahsetmişti.
Güvenlik güçlerinin eylemcilere müdehalesinde, 20'den fazla kişi yaralandı, 60'yakın genç gözaltına alındı. Uçaktaki yolcuların ise yaralanmadığı bildirildi.

Polisin gözalttına altına aldığı kişilerin yargılamaları hala Rusya mahkemelerinde devam ediyor. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaşananlarla ilgili kanıt sunmadan Batı'yı ve Ukrayna'yı sorumlu tuttu. Kiev, Putin'in iddialarını reddetti, ABD ise eylemi şiddetle kınadı.

Dağıstan'da yaşanan eylemin gerçekleştiği günlerde, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı çoğu çocuk ve kadınlar olmak üzere 10 bine yaklaşmıştı. 20 binden fazla Gazzelinin yaralandığı İsrail saldırıları tüm acımasızlığıyla devam diyordu. 

Tüm dünya İsrail'in acımasız saldırılarına karşı eylemler düzenlerken, Dağıstanlı gençlerin Gazze'ye destek, İsrail'e tepki gösterdiği protesto polisin sert müdehalesiyle bastırıldı.