HABER MERKEZİ

Rusya-Ukrayna savaşı 3. Yılını süredursun, Rusya kaynaklı ilginç bir iddia ortaya atıldı. Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) kaynaklı bir iddiaya göre Amerika Birleşik Devletleri Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’e alternatif arıyor. 

İddiaya göre ABD, Zelenskiy’i itibarsızlaştırmak için bir kampanya başlatacak, yıpranan Zelenskiy koltuğu bırakacak ve yerine Batı açısından daha uysal bir lider seçilecek. 

Irak’ın kuzeyinde 17 PKK’lı terörist öldürüldü Irak’ın kuzeyinde 17 PKK’lı terörist öldürüldü

Çılgınlık yapabilir

Zelenskiy’nin yerine, eski İçişleri Bakanı Arsen Avakov’un getirilmesinin planlandığı iddia ediliyor. Dün bir açıklama yapan SVR, Amerikan elitinin mevcut Ukrayna Devlet Başkanı’yla ilgili hayal kırıklığının arttığını, Kongre’nin her iki kanadında ciddi sayıda milletvekilinin, yapılan milyarlarca dolarlık yardımın gerektiği biçimde ve düzgünce harcandığı konusunda endişe taşıdığını duyurdu. Buna göre Zelenskiy, Rusya-Ukrayna savaşı kapsamının çok ötesinde gerilim yaratma tehdidi içeren çılgınca adımlar atıyor. 

Zelenskiy’nin görev süresi geçtiğimiz Mayıs ayında doldu ancak seçim yapılamadığı için iktidarı bırakmıyor. SVR, Zeleskiy’nin iktidarda kalmak için hummalı bir şekilde işe giriştiğini gören ABD’nin, daha uysal ve yolsuzluğa daha az bulaşmış, çoğu Batı ülkesinin beğenebileceği bir ismi devlet başkanlığına getirmeyi planladığını iddia etti. 

Eski boksör Vitaliy Kliçko da var

ABD ve Avrupa Birliği’ni Ukrayna’da değişim yönünde harekete geçiren bir başka nedenin, Ukrayna halkında Zelenskiy’e karşı hoşnutsuzluğun artması ve savaşın uzamasından çok rahatsız olmaya başlaması olduğu iddia edildi. Zelenskiy’e alternatif isimler/seçenekler arasında Avakov’un yanı sıra eski Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko, Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andrey Yermak, eski Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy ve Ukrayna Parlamentosu Verhovna Rada’nın eski başkanı Dmitriy Razumkov’un olduğu da söyleniyor.

Editör: Elif Erbay