Dünya

'Rus doğalgazı Azerbaycan üzerinden satılacak'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Azerbaycan ziyaretiyle ilgili görüşlerine başvurduğumuz Prof. Dr. Hüsamettin İnaç, ABD'nin Ukrayna'ya ek olarak Güney Kafkasya'da da karışıklık yaratarak Rusya'ya karşı yeni bir cephe açmak istediğini, Putin'in ziyaretinin bu bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Abone Ol
Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün resmi temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan'da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le görüştü.

Görüşmede konuşan Aliyev, Azerbaycan'la Rusya arasındaki etkileşimin seviyesinden çok memnun olduklarını söyledi.

Aliyev, 2022'de imzaladıkları müttefiklik bildirgesinin başarıyla uygulandığını, hem siyasi hem de ekonomik alanda çok olumlu sonuçlar elde ettiklerini belirtti.

Rusya ile hem enerji hem de ulaştırma alanında işbirliği yaptıklarını aktaran Aliyev, insani ilişkilere de özel önem verdiklerini kaydetti.

Aliyev, Putin'in ziyaretinin Azerbaycan ile Rusya ilişkileri açısından faydalı olacağını ifade etti.

Putin de iki ülke arasındaki ilişkilerin 2022'de imzalanan müttefiklik bildirgesi temelinde başarıyla geliştiğini söyledi.

Aliyev'in nisanda Moskova'ya gerçekleştirdiği ziyaretin ikili ilişkilerin gelişmesine ivme kazandırdığını dile getiren Putin, ekonomik ve ticari ilişkilerin başarıyla geliştiğini vurguladı.

Putin, ülkesinin başta Ukrayna olmakla birlikte birtakım krizlerle karşı karşıya bulunduğunu hatırlatarak, "Fakat, Rusya'nın Güney Kafkasya'daki tarihsel varlığı, son yıllarda burada yaşananlara katılmamızı zorunlu kılıyor. Tabii ki bunu tarafların istediği ölçüde yapıyoruz" dedi.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış sürecine de değinen Putin, şunları kaydetti:

Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşmasının imzalanması için bir şeyler yapabilirsek, süreci iki ülke arasında sınırların belirlenmesine ve lojistik hatların açılmasına götürebilirsek bundan çok mutlu olacağız. Azerbaycan ziyaretim sonrasında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'la iletişim kurarak ziyaretimin sonuçları hakkında bilgilendireceğim. Azerbaycan'ın bu sürecin tamamlanmasına ve çözüm elde edilmesine odaklandığını çok iyi biliyorum.

Putin, Rusya ile Azerbaycan arasındaki yıllık ticaret hacminin 4 milyar dolardan fazla olduğunu söyleyerek bu rakamın iyi olduğunu fakat iki ülkenin olanaklarının potansiyeline uygun olmadığını ifade etti.

Putin Aliyev görüşmesinin Azerbaycan ve Kafkasya açısından ne anlama geldiğini, Azerbaycan Ermenistan ve Azerbaycan-Ermenistan-Türkiye ilişkilerini nasıl etkileyeceğini Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin İnaç’a sorduk.

Putin’in itibarını artıracak hamlelere ihtiyacı var

Sözlerine Putin ve Aliyev ailesinin eski dostlar olduğunu hatırlatarak başlayan Prof. İnaç, İlham Aliyev’in babası Haydar Aliyev’in Sovyetler Birliği döneminde Putin üstü olduğunu söyledi.

Ukrayna güçlerinin Rus toprağı Kursk’a girdiğine işaret eden İnaç, bu gelişme sonrası Putin’in iç politikada zor duruma düştüğünü belirterek Putin’in kendisine yeniden itibar kazandıracak hamlelere ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Ukrayna’daki savaş dolayısıyla Rus petrol ve doğalgazına uyguladığı ambargoyu hatırlatan İnaç, Putin’in petrol ve doğalgazı Azerbaycan üzerinden satmak istediğini dile getirdi.

Ermenistan’ın mevcut Başbakanı Nikol Paşinyan döneminde giderek ABD güdümüne girdiğini ve Kolektif Güvenlik Anlaşması’ndan da çıktığını vurgulayan İnaç, Ermenilerin ABD’yle yaptığı Kartal Partner Tatbikatı’nı da anımsatarak iki ülke arasındaki yakınlaşmanın giderek artmakta olduğuna işaret etti.

Ermenistan ABD yakınlaşmasının Rusya’yla Azerbaycan arasındaki ilişkilere yeni bir ivme kazandırdığını belirten İnaç, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov’un Ermeni yetkilerle müzakere sürecinde Rusya’nın arabulucuğuna açık oldukları açıklamasına dikkat çekti.

Putin’in ziyaretinde bir dizi ticaret ve güvenlik anlaşması imzalandığına işaret eden İnaç, Zengezur Koridoru’nun da açılmasını beklediğini, koridorun açılmasının ekonomik anlamda Rusya’nın da işine yarayacağını vurguladı.

ABD Kafkasya’da bir cephe daha açmak istiyor

ABD’nin Güney Kafkasya’yı da kaşıyarak Ukrayna’nın yanında burada da Rusya’ya karşı bir cephe açmak istediğini söyleyen İnaç, Rusya ve Azerbaycan yakınlaşmasının bölgeye ABD’den gelebilecek tehditleri bertaraf etmek açısından önemli bir hamle olduğunu dile getirdi.

Bu adımların atılmasında Türkiye’nin de önemli bir payı olduğunu dile getiren İnaç, geçtiğimiz günlerde Putin’le Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesine dikkat çekti.

Zengezur Koridoru’nun açılmasıyla Çin’in kuşak yolu projesinin de hayata geçebileceğini aktaran İnaç, bu gelişmenin hem Rusya ve Azerbaycan hem Türkiye açısından önemine işaret etti.

Öte yandan Güney Kafkasya’da oluşabilecek bir Rusya ve Azerbaycan yakınlaşmasının olumlu yanlarının yanında riskleri de bulunduğunu dile getiren İnaç, Türkiye’nin Kafkasya konusunda Rusya’yla yakınlaşırken Suriye’nin kuzeyinde ve Libya’da çıkar çatışmasının devam ettiğini belirtti.

Rusya’nın hala PKK ve YPG’nin Suriye’nin kuzeyinden temizlenmesi konusunda sorun çıkardığını belirten İnaç, Ukrayna’da ABD’yle karşı karşıya gelen Rusya’nın bu konuda ABD ile ağız birliği içinde olduğunu söyledi.

Kafkasya’da Rusya’ya borçlu kalınmasının Türkiye’nin Suriye’de atacağı adımları da zorlaştırabileceğine işaret eden İnaç, Putin’in Kursk dolayısıyla içinde bulunduğu zor durumun bu bağlamda iyi değerlendirilmesinin gerekliliğine işaret etti.