Gündem

Rumlar tarihi fotoğrafı da çaldı!

Rumlar bu kez, Kıbrıs’ta yaptıkları katliamın sembol fotoğraflarından birini çaldı! 1964’de öldürdükleri Kıbrıs Türkü Niyazi Hasan’ın eşinin ağlarken çekilen fotoğrafını; “Eşi Türkler tarafından öldürülen Rum kadın” diye afiş yapıp astılar.

Abone Ol

Tarihi boyunca felsefeden dile, edebiyattan pozitif bilimlere kadar başkalarına ait olanı çalıp kendine mal etmede büyük bir deneyim kazanan Yunanlılar, 21. yüzyılda yeni bir hırsızlığa imza attı. 

Güney Kıbrıslı Rumlar, Rum çeteler tarafından 1964 yılında öldürülen Kıbrıs Türkü Hüseyin Niyazi Hasan’ın eşi Nevcihan Oluşum’un acısını ve ağlayışını yansıtan fotoğrafı; “Eşi Türkler tarafından öldürülen Rum kadın” diyerek sokaklara astılar. 

Rumlar, Netflix’te yayınlanan ve büyük tepki çeken Famagusta dizisindeki sonu gelmez yalanlar ve kara propagandalara bir yalan daha ekledi. Kıbrıs’ta Rumların Türklere yaptığı katliamların simge fotoğraflarından biri olarak hafızalara kazınan İngiliz gazeteci Don McCullin'in ünlü fotoğrafı bile Rumlar tarafından çarpıtıldı. 

Kıbrıslı Türk Nevcihan Oluşum, Rumların Türklere yaptığı zulmün ve katliamların arttığı 1964 yılında eşi Hüseyin Niyazi Hasan’ın ölüm haberini aldığı anda üzüntü, acı ve keder içinde ağlamaya başlamış, tam o anda orada bulunan ünlü İngiliz savaş muhabiri McCullin deklanşöre basmıştı. Fotoğrafta annesini ağlayarak teselli etmeye çalışan oğlu Kubilay Oluşum ve komşu kadınlar da yer alıyor. 

İngiliz gazetecinin Instagram sayfasında bu fotoğraf da yer alıyor ve McCullin altına şöyle yazmış: “1964 yılında Kıbrıs'ta Yunan kuvvetleri tarafından öldürülen kocasının yasını tutan bir Türk kadını”.

Bu fotoğraf, Kıbrıs’ta Rumların Türklere yaptığı kötülüklerin simgesi haline dönüşüp yıllarca basın-yayın organlarında kullanılmıştı. Akşam gazetesinde yer alan habere göre, bu tarihi fotoğraf, Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren ırkçı DİKO Partisi tarafından afiş haline getirildi, altına da; “Eşi Türkler tarafından katledilen Rum kadın… Unutmayacağız” yazan afişler haline getirilip sokaklara asıldı.

Çalmayı tarihsel bir alışkanlık haline getirerek genlerine yerleştiren Rumların bu pişkinliği ve aleni hırsızlığı pes dedirtti. 
Basın-yayın organlarında bu konuya ilişkin anılarını anlatmış olan Nevcihan Oluşum, 2018 yılında 84 yaşındayken vefat etmişti.