Gazze'de masum sivilleri katleden İsrail'e başta ABD ve Batı ülkelerinin silah desteğinin sağlandığı noktalardan biri Kıbrıs adası. Rum kesiminin gönüllü yaptığı bu ev sahipliği hem Doğu Akdeniz'de istikrara, hem de başta KKTC ve Türkiye gibi yakın ülkelere tehdit noktasına geldi. Haziran ayında Lübnan Hizbullah'ının Genel Sekreteri Nasrallah'ın direk uyardığı GKRY, Dışişleri Bakanı Fidan ve KKTC Cumhurbaşkanı Tatar tarafından da eleştirildi. ABD, İngiltere ve Fransa'ya hizmet eden Rum yönetimi şimdi de Yunanistan ile anlaştı.  

Rum ve Yunan basınında yer alan iddiaya göre, Yunanistan, savaş gemilerini yanaştırabilmek için Güney Kıbrıs’a deniz üssü inşa edecek. 

GKRY Savunma Bakanı Vasilis Palmas, Mari'de bir deniz üssünün inşa edileceğine dair haberleri doğruladı.
Rum basınına konuşan Palmas, özellikle Gazze'de devam eden saldırılar dolayısıyla Kıbrıs'ın önemini ve son jeopolitik ilerlemelere dikkat çekti. Bu ilerlemelerin etkili ve uygun bir şekilde geliştirilmesinin önemini vurguladı.
Palmas, "Gerektiğinde dost ülkelere hizmet sunarak  pratik sonuçlarla göstermemiz gerekiyor," dedi. 

“Doğu Akdeniz Denklemi”nin gözdesi: Mari Limanı 

rum ve yünanistan  mari liman anlaşması

İsrail: Öldü... HAMAS: Algı oyunu... Hamas'ın istihbarat birimi MECD yalanladı İsrail: Öldü... HAMAS: Algı oyunu... Hamas'ın istihbarat birimi MECD yalanladı

Larnaka kentinde bulunan Mari Limanı, büyük gemilerin yanaşabileceği kapasitede değil. Lübnan’daki gelişmeler ve Gazze’de gelinen durum, adayı, ABD ve Avrupa’daki İsrail destekçileri için “Doğu Akdeniz Denklemi”nin gözdesi haline getirdi. 
Daha önce Fransa’nın talip olduğu liman için Macron, uluslararası anlaşmaları hiçe sayarak Rum yönetimiyle anlaşma yapmıştı.
Liman şimdi Yunanistan’ın gündeminde.  Yunan Savunma Bakanı Nikos Dendias, 15 Temmuz’da Rum kesimine yaptığı ziyarette Rum yönetiminin Savunma Bakanı Palmas ile bir araya geldi. 
Rum tarafından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, ‘Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın Doğu Akdeniz'de güvenliğin korunmasında kararlı olduğu’ bildirildi. 
Görüşmenin ardından Rum basınına konuşan Dendias ise “Mari’de deniz üssü inşa edilmesi önceliklerimiz arasında” ifadelerini kullandı.
Rum Bakan Palmas da “Deniz üssü konusunda var olan projemizin hayata geçirilmesinde hemfikir olduk” dedi. 
Rum Bakan açıklamasının devamında, projenin orta ve uzun bir proje olduğunu belirterek, Yunanistan'ın projeye teknik desteğinin olduğunu ve önümüzdeki günlerde tamamlanacak uzman incelemesinin bulgularına göre yürütüleceğini kaydetti.

Rum yönetiminden dostlarına "pratik hizmet" 

İsrail, Gazze’de on aydır devam eden saldırıları için Rum Yönetimi'ndeki bazı ticari limanlarla üs bölgelerini askeri ve lojistik üs olarak kullandı. 
İsrail, GKRY'nin hava sahasını tatbikatlarda kullanma iznine sahip ancak bu durum çatışma durumlarını kapsamıyor.
Adada bulunan İngiliz üsleri de, ABD ve Avrupa ülkelerinin özel kuvvetlerini barındıran merkezler durumunda. 
Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, 19 Haziran'da yaptığı konuşmasında, İsrail'in Lübnan'a olası bir topyekün saldırıda GKRY'nin havalimanı ve askeri üslerini kullanacağı yönünde istihbarat elde ettiklerini, böylesi bir durumda GKRY'yi savaşın bir parçası olarak kabul edeceklerini söyleyerek uyarmıştı. 

Editör: Burçin Çelikkol