Güney Kıbrıs'ta 5 Şubat'ta yapılacak başkanlık seçimlerinin ilk turunda yarışacak 14 adayın büyük bir bölümü, savunma bütçesinin artırılarak Rum Milli Muhafız Ordusu'na yeni silahlar alınması konusunda hemfikir Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) pazar günü yapılacak başkanlık seçimlerinin ilk turunda yarışacak 14 adayın büyük bir bölümü, savunma bütçesini artırmayı ve Rum Milli Muhafız Ordusu'na (RMMO) yeni silahlar almayı vadediyor. Seçim sürecinin başladığı son 40 günlük süreçte yapılan anketlerde, ilk 3'e girebilecekleri tahmin edilen bağımsız aday Nikos Hristodulidis, Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) Genel Başkanlığını yürüten ve partinin adayı Averof Neofitu, diğer bağımsız aday Andreas Mavroyannis, seçim vaatlerinde ve katıldıkları canlı yayınlarda, RMMO'nun çağdaş ve akıllı silah sistemleriyle donatılması ve 2023 yılı için savunma bütçesine ayrılan 200 milyon avronun daha yüksek rakamlara çıkarılması konusunda görüş birliği içinde bulunuyor.
Silahlandırma vaatleri Ada'nın silahlandırılması ve savunma payının artırılması konusunda diğer adayların büyük bir bölümü de seçim vaatlerinde aynı temayı işleyerek RMMO'nun güçlendirilmesi gerektiği ve bunun için de daha fazla silaha ihtiyaç duyulduğu konusunda hemfikir. GKRY'nin 8. başkanını belirleyecek seçimlerin ilk turunda yarışacak adayların tamamına yakınının ortak görüşe sahip olduğu ikinci konu da seçmene verdikleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Rumların masayı terk etmesiyle 2017'de çöken barış müzakerelerine geri dönüş mesajı oldu. 14 adayın yarısından fazlası KKTC ile diyaloğun başlatılmasından yana ve müzakerelere dönüleceğine dair açıklamalarda bulundu. KKTC'nin baskı altına alınması yolunu takip edeceklerini vadetti Seçimlerin favori adaylarından biri olarak gösterilen Hristodulidis, müzakereler için Berlin, Paris ve Brüksel'in desteğinin daha çok alınması, Avrupa Birliği'nin (AB) Kıbrıs sorununa daha aktif katılımı ve bu sürecin Türkiye-AB ilişkilerine yansıtılarak KKTC'nin baskı altına alınması yolunu takip edeceklerini vadetti. Neofitu da federasyon temelli görüşmeleri başlatmak için enerji kozunu kullanacağını ve GKRY için NATO'ya üyelik başvurusu yapacaklarını açıkladı. Seçimlerin favori adaylarından gösterilen Mavroyannis ise federasyon temelli müzakerelere geri dönülmesi için Kıbrıs'ta garantör olan ülkelere çağrı yapacağını ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyelerine mektup göndereceğini seçim vaadi olarak verdi. Uyuşturucu baronları çözülmesi gereken bir sorun
Silahlanma ve Kıbrıs sorunu dışında GKRY'nin son zamanlarda gündeminde bulunan, aralarında silah tüccarları, uyuşturucu baronları ve kaçakçıların da olduğu binlerce yabancıya şartlarını yerine getirmeden para karşılığı vatandaşlık verilmesi, göçmen krizi ve kamudaki yolsuzluklar, yeni seçilecek liderin öncelikle çözmesi gereken sorunlar olarak gösteriliyor. 40 günlük takvimin ardından seçim yasakları, cumartesi ve pazar günü yürürlüğe girecek GKRY Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre, Güney Kıbrıs'ı 5 yıl boyunca yönetecek olan 8. başkanı belirleyecek seçimlerde, 561 bin kayıtlı seçmenin oy hakkı bulunuyor. Seçimlerin ilk turunda oy verme işlemi saat 07.00'de başlayarak 18.00'de sona erecek ve seçmenler, 35'i yurt dışında olmak üzere, toplam 1150 seçim merkezinde oy kullanabilecek. GKRY Yüksek Seçim Kurulunca 23 Aralık 2022'de yayımlanan kararnameyle resmen işlemeye başlayan başkanlık seçimleri için açıklanan 40 günlük takvimin ardından seçim yasakları, cumartesi ve pazar günü yürürlüğe girecek. Seçimlerin ilk turuna katılım hakkı kazanan 14 adaydan biri, ilk turda yüzde 50'den bir fazla oy alması halinde Rum kesiminin yeni lideri seçilecek, adaylardan hiç birinin yüzde 50'yi geçememesi durumunda ise ilk turun en çok oyunu alan 2 aday, 12 Şubat Pazar günü yapılacak 2. tur seçimlerde yarışacak ve en fazla oyu alan başkan seçilecek. Rum kesiminde 1959'dan bu yana 13. kez yapılacak başkanlık seçimlerinin ilk turu, aynı zamanda "14 isimle en çok adayın yarışacağı seçim" olarak kayıtlara geçecek. GKRY'de 2013 başkanlık seçimlerinde 11, 2018 seçimlerinde 9 aday ilk tura katılmıştı. Başkent Lefkoşa'da nadiren seçim afişlerine ve adayların irtibat ofislerine rastlanırken, adaylar daha çok basın ve sosyal medya üzerinden kampanyalarını yürütüyor.
(AA)