RSF'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, gazeteci Avde ve kameraman Nader Baybers'in Kudüs'te 23 Kasım'da "aşırıcılar" tarafından taciz edilip saldırıya uğradıkları, aşırıcıların France 24'ün canlı yayınını kesintiye uğrattıkları belirtildi. Açıklamada, gazetecilere yapılan söz konusu saldırı kınanarak, gazetecilerin mesleklerini güvenli şekilde icra edebilmeleri gerektiği vurgulandı. Batı Kudüs'te iki ayrı bombalı saldırının yaşandığı 23 Kasım'da, fanatik İsrailliler, France 24 televizyonu için çalışan Avde'ye patlama alanlarından Givat Shaul bölgesinde canlı yayın yaparken Arapça konuştuğu için saldırmıştı.

Provake etmişlerdi

Yaklaşık 30 kişilik grup, kamera önüne geçerek yayını sabote etmeye çalışmış, bu sırada gençler ile Avde arasında sözlü atışma yaşanmıştı. Grup içindeki bazı kişiler, "Araplara ölüm", "Araplar Rusya'ya gitsin", "Bu bir Arap patlaması" şeklinde ifadeler kullanmıştı.

Gazze'ye gidin diye bağırıp, saldırdılar

Uluslararası medyada yayımlanan haberlere göre, canlı yayın bittikten sonra da ekibin etrafını çevreleyen fanatik Yahudiler "hakaretlerine devam ederek ve saldırgan tavırlarını" artırarak, muhabir Avde'ye, "Gazze'ye gidin" diye bağırmıştı. Haberlerde, France 24 kameramanını da yumruklayan kişilerin kamera tripodunu kırdıkları belirtilmişti.
(AA)