İsrail resmi televizyon kanalının ismi verilmeyen askeri kaynaklardan aktardığına göre, İsrail ordusu çok yakında çok sayıda Filistinliyi tahliye etmek üzere Refah'a karadan işgal operasyonu için hazırlanıyor.

"Barınaklara gelmesi istenecek"

Kanalın askeri haberler yorumcusu İtay Blumental, "İsrail ordusunun planına göre, Refah'taki 1 milyondan fazla Filistinlinin bölgeyi tahliye ederek, Gazze Şeridi'nin güneyi ve orta kesiminde son zamanda hazırlanan barınaklara gelmesi istenecek." dedi.

Çadır hazırlanıyor

Yerinden edilmiş Filistinliler için uluslararası yardım kuruluşları ve diğer devletler tarafından daha önce Gazze'nin güneyi ve orta kesiminde binlerce çadır hazırlandığını kaydetti.

Aşamalı gerçekleşecek

Blumental, ABD ve adı belirtilmeyen bölge ülkelerine planın sunulduğunu belirtti. İsrail ordusunun Refah'ta ilerlemesinin aşamalı gerçekleşeceğini söyledi.

4 ile 5 hafta süreceği öngörülüyor

Blumental, İsrail ordusunun Refah'a planlanan kara harekatı öncesinde, tahliye edilecek bölgelerde yaşayan insanlara durumun bildirileceğini vurguladı. İsrail güvenlik yetkililerine göre, Refah kentindeki tahliye işlemlerinin 4 ile 5 hafta süreceği öngörülüyor. Bu süre zarfında, bölgede yaşayan sivillerin güvenli bir şekilde tahliye edilmesi ve operasyon öncesi gerekli tüm önlemlerin alınması planlanmakta. Bu durum, bölgedeki güvenlik ve insan haklarına ilişkin endişeleri de beraberinde getiriyor.

Revize edildi

KAN, ABD'nin çekinceleri sebebiyle, İsrail ordusunun hazırladığı planın 4 kez değiştirildiğini ve revize edildiğini aktardı.

İsrail resmi televizyonu KAN, Amerikalıların başlangıçta, Refah kentine yönelik kara operasyonuna suçsuz insanlara zarar verir endişesiyle şiddetle karşı çıktıklarını ancak daha sonra kente girişin önemini kavradıklarını iddia etti.  Tel Aviv'in Refah operasyonu için ABD ile birlikte bir operasyon odası kurma aşamasında olduğunu belirtti.

Askeri operasyonun son bulmasının mümkün olmadığını belirtti

Adı belirtilmeyen İsrailli bir askeri yetkiliye dayandırılan açıklamalarda, yetkilinin, ABD'nin korkularını anladıklarını ancak, Refah'a girilmeksizin Gazze Şeridi'nde bir askeri operasyonun son bulmasının mümkün olmadığını ilettiği ifade edildi.

Sınırlı karşılık

"Israel Hayom" gazetesinin son haberlerine göre, İsrail ordusu Refah'a yönelik kara harekatı için hazırlıklarını sürdürüyor. Hamas'ın Gazze lideri Yahya Sinvar'ın arabulucular aracılığıyla yapılan teklifi reddetti ardından, İsrail'in Refah'a girmeye yönelik kararı kesinleşti. Bu karar, İsrail ile Hamas arasında Mısır, Ürdün ve ABD'nin arabuluculuğunda süren ancak sonuçsuz kalan dolaylı müzakerelerin ardından geldi. İsrail'in, Hamas'tan Gazze Şeridi'nden güçlerini çekmesini ve savaşın sona ermesini talep ettiği ancak bu taleplerin reddedildiği belirtiliyor.

Refah'ı işgal etmek istiyor

İsrail, Gazze'de 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah'ı karadan işgal etmek istiyor.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'nin kuzey ve orta kesimine yönelik yoğun hava saldırısı ve karadan işgali sonucunda Filistinliler güneye göç etmeye zorlandı.

İsrail, İslami Cihad Komutanı Eymen Zarub'u öldürdüğünü iddia etti İsrail, İslami Cihad Komutanı Eymen Zarub'u öldürdüğünü iddia etti

14 binden fazlası çocuk

Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 14 bin 685'i çocuk, 9 bin 670'i kadın olmak üzere 34 bin 183 Filistinli öldü. 77 bin 143 kişi de yaralandı.

İsrail, Gazze'deki ihlalleri nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım suçlamasıyla yargılanmasına ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ateşkes çağrısına rağmen saldırılarını sürdürüyor.

Tarih belirlenmişti

Uluslararası uyarılara rağmen, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Refah'a saldırı planını onayladığını yineledi. 8 Nisan'da yaptığı açıklamada saldırı için tarih belirlendiğini belirtmişti.

Buna karşın, İsrail devlet televizyonu KAN'ın 14 Nisan tarihli haberinde ise Netanyahu'nun, tarihinin belli olduğunu açıkladığı Refah'a saldırı planının "ertelendiği" iddiasına yer verilmişti.

 İsrail'in, kara işgali öncesinde bölgeye sığınanları çıkarmak için iki hafta içerisinde Refah yakınlarında 10 bin çadır kurmayı planladığı da ayrıca öne sürülmüştü.

30 bin ek çadırın da satın alma aşamasında olduğu, bunların da aynı bölgeye daha sonra kurulacağı kaydedilmişti.