Ülkece bir bayrama daha ulaşmanın mutluluğu içindeyiz. Bayram temizlikleri, bayram tatlıları derken hepimizin bu bayramı en güzel şekilde geçirme dileği var. Çarşı pazarda Ramazan sonrası yapılacak olan o güzel kahvaltının telaşı var. En güzel kahvaltılıklar eşliğinde bayramı karşılamak ve bir nebze olsun pandemiyi düşünmeden bir bayram geçirmeyi umuyoruz. Peki, ramazan bayramı hazırlıkları nelerdir? Yöresel olarak değişebilen bu sorunun cevabını genel olarak da olsa verelim.

Şeker Ve Tatlı Olmazsa Olmaz

Özellikle Kurban bayramında değilsek; şeker, tatlı ve çikolata telaşına daha çok düşüyoruz. Kurban telaşı yaşanmadığı için, çeşit çeşit baklavalar ve tatlılar sunuluyor gelen tüm misafirlere her ev, bayramın gelişine hazırlık olsun diye belki de günler öncesinden başlıyor. Pandemiyi biraz uzaklaştırdığımız bu günlerde bayramlaşmayı özlediğimiz için tüm bu hazırlıklar yapılıyor.

Ramazan Bayramı Hazırlıkları

Mezarlık Ziyaretleri

Özellikle, bayram günü oluşabilecek olan yoğunluk da unutulmasın diye, arife günleri mezarlık ziyaretlerine ayrılır. Bayramlar, kayıplarımızı düzenli olarak ziyaret etmek için bir vesiledir. O gün, mezarlıklarda bir yoğunluk oluşur, dualar edilir. Herkes mezarlarını temizler, sular dökülür, otlar temizlenir. Daha çok yoğunluk oluşmasın diye, insanlar bu ziyaretleri birkaç gün önceden de planlayabilir.

Bayram Temizliği İlk Kuraldır

Bayram geldiyse, özellikle anneler bu telaşa haftalar öncesinden düşebilir. Ev temiz olmalı hatta köşe bucak bir temizlik yapılmalıdır. Camlar, perdeler, balkonlar aklınıza gelebilecek her yer bu temizlikten nasibini alır. Evde araç varsa yıkanır, temizlenir ve bayram gezmelerine hazırlık yapılır. Çok güzel bir bayram âdeti daha vardır ki, bayramlar özellikle çocuklar için çok özel günlerdir. Onlar için evde minik şeker paketleri, mendillere saklanmış paralar hazırlanır. Bayram çocuklar için unutulmaz olur böylelikle, bayramın en mutlusunun çocuklar olduğu da hatırlanır.

Yöresel Bayram Adetleri

Her yörenin kendine ait yöresel bayram adetleri vardır. Yukarıda saydıklarımız genel özellikli hazırlıklardır. Yöresel farklılıklarla bayramı en güzel şekilde geçirme hayalimiz herkes için gerçek olmalıdır. Bu yıl biraz daha pandemiden uzakta bir bayram olacak gibi gözüküyor.