Sahte altın şikayetlerinde son dönemde artış yaşanıyor. Darphane mührü taklit edilerek altına farklı malzemeler karıştırılarak gerçek altın değerinden satışa sunuluyor.

Bu ürünleri satan esnaf da alan tüketici de mağdur oluyor.

Duvar'dan Fatma Keber'in haberine göre Şanlıurfa'da son dönemlerde çok sayıda dolandırıcılık vakası meydana geldi.

Cumhuriyet altını, devlet güvencesi altında sadece Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılabilen, değişik boyutları ve ağırlıkları olan, 22 ayar altın bir para. Meskûk (sikke) ve ziynet olmak üzere iki türü var. Meskûk altına halk arasında ‘Ata Altını’ da deniyor.

Bu altınların üretimi sadece Darphane tarafından yapılabiliyor ve piyasaya sunuluyor.

Şanlıurfalıları ve meslektaşlarını sahte altın konusunda uyaran kuyumcu Veysel Toprak, “Bu altınlar Türkiye'nin her tarafında var. Devletimizin, bu art niyetlilerin elinden bu işi alması lazım. Geçen gün 12 bin liraya tam altın aldığını düşünen bir müşteri sahte olduğunu fark ettiği zaman 9 bin 500 liraya sattı, 2 bin 500 lira zarar etti. Görüntü olarak aynı olduğu için bunun oynanmış olduğunu sadece bilen kişiler anlar. Kuyumcu esnafımızın da bir kısmı bu işten anlamadığı için sorun oluyor” diyor.

Toprak, halkı güvendikleri yerlerden altın almaları konusunda uyarıyor.

"2023 MODEL ALTINLARI ALMAYA ÇALIŞSINLAR"

İstanbul baraj doluluk oranları İstanbul baraj doluluk oranları

Kuyumcu Ömer Cömert ise tüketicilere 2023 model altın almalarını tavsiye ederek şunları söylüyor: “Cumhuriyet altınlarının piyasada iki modeli var. Birincisi Merkez Bankası Darphane tarafından basılan modeli 2. modeli ise merdiven altında yapılan ikinci baskı modeli. Bana gelen müşterilere yeni altınları tavsiye ediyorum. 2023 model olan altınları almaya çalışsınlar. İkinci baskı diye belirtilen altınların içerisinde bakır, tunç ve pirinç gibi maddeler olabiliyor. Böylece gramajı düşürüyorlar. Lütfen altın alacak vatandaşlar dikkatli olsun. Tabii kuyumcu esnafımız da dikkatli olmalı.”

"YARIM ALTIN ALDIM, MAĞDUR OLDUM"

Gramajı oynanmış altınlardan mağdur olan M.E., “Ben emekli bir insanım. Geçtiğimiz birkaç ay maaşın arta kalanından artırdıklarım ile bir yarım altın alayım dedim. 5 bin 600 lira para verdim. Sonrasında ise nakit lazım oldu ve bozdurmak istedim. 5 bin liranın çok altında bir rakam dendi. Fiyat farkının yüksekliğini sorduğumda ise sebebin merdiven altı üretim olması olduğunu söylediler. Nereden ve ne zaman aldığımı net bilmiyorum, o yüzden aldığım yere de götüremedim. Değerinin altına zorla satabildim. Bu da bana ders oldu. En azından tanıdığım kuyumculardan alışveriş ediyorum. Diğer altın alacakları da uyarıyorum. Özellikle bildikleri yerden satın alsınlar. Yoksa çok mağduriyet yaşanıyor” diye konuştu.