Ekonomi

Petrol fiyatları hızla yükseldi

İran-İsrail arasındaki gerilim ve ABD Başkanı biden’in son açıklamaları petrol fiyatlarını yükseltti. Petrol fiyatlarında oluşan oynaklık, Orta Doğu’da başlayacak olası bir savaşta en üst düzeye çıkabilir.

Abone Ol

Biden’ın bu açıklamaları, petrol piyasalarını hareketlendirdi ve paniğe neden oldu. Bu açıklamanın sonrasında Brent petrolün varil fiyatı %4,68 artarak 77,36 Dolar düzeyine yükseldi. Aynı zamanda, Batı Texas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatı da %4,96’lık artışla 73,58 Doları buldu. İsrail ve İran arasındaki savaş olasılığının Orta Doğu’dan dünyaya petrol arzını olumsuz etkilemesi kaçınılmaz görünüyor. Bu artışlar da bu nedenle yaşanıyor. 

Yoğunlaşan çatışmalar arz endişelerini artırdı

Petrol fiyatlarının son günlerdeki yükselişinin en büyük nedeni,  temel etken, Orta Doğu’da büyük savaş olasılığını yükselten çatışmalar. Bunun sonucunda küresel petrol arzının kesintiye uğraması endişesi yükseliyor. Bölgedeki çatışmaların arz üzerinde yaratabileceği riskler, enerji piyasalarında volatiliteyi (finansal piyasalarda belirli bir ürünün belirli bir zaman içerisinde fiyatında yaşanan oynaklık) artırırken, fiyatlarda yukarı yönlü bir hareketlenmeye sebep oldu.