Gündem

Partililer bunu bekliyor… “Adayımız İmamoğlu”… Mansur Yavaş CHP’den ayrılıp cumhurbaşkanı adayı olacak

Anketlerde cumhurbaşkanı seçilme olasılığı en yüksek çıkan iki ismin de kendi partilerinden olması CHP’lileri heyecanlandırıyor. Adının yazılmasını istemeden Samimi Haber’e konuşan CHP’den üst düzey isimler, adaylarının kesinlikle Ekrem İmamoğlu olduğunu, “potadaki” diğer isim Mansur Yavaş’ınsa bu durumda CHP’den ayrılıp başka koşullarda aday olacağını söylüyor.

Abone Ol

ARZU ERDOĞRAL / HABER MERKEZİ

CHP kulisleri bugünlerde kaynıyor ve çok gergin. Bunun ana nedeni, “cumhurbaşkanı adaylığı”. Partinin yönetim kademeleri ve tabandaki birçok kişi aslında kararını Ekrem İmamoğlu’ndan yana vermiş görünüyor. İmamoğlu CHP’nin adeta “gayriresmi adayı” konumunda. 

Peki bu durumda, diğer güçlü aday Mansur Yavaş ne yapacak? CHP’de kalıp mücadele mi edecek, yoksa partiden ayrılıp şansını başka türlü mü deneyecek? CHP kulislerinden samimi Haber’e ulaşan son bilgileri, fısıltıları ilk kez bu haberimizde okuyacaksınız.

Anketlerin iki güçlü adayı da CHP’li

Ancak hem CHP’nin hem başka partilerin yaptırdığı anketlerde CHP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, cumhurbaşkanlığının en güçlü adaylarından biri olarak ortaya çıkıyor. 

Eğer bir erken seçim olmazsa, bugünkü koşullara ve duruma göre bakıldığında, bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimi 2028 yılında, yani normal zamanında yapılacak gibi görünüyor. Ancak uzun yıllar sonra anketlerde “cumhurbaşkanı seçilme olasılığı en yüksek” iki ismin kendi partilerinden çıkması CHP tabanını ve yönetimini heyecanlandırdı. Bütün hesaplar, parti içi dengeler buna göre kuruluyor. 

CHP’nin adayı belli!

Parti yönetiminde bulunan çevrelerden Samimi Haber’e ulaşan kulislere göre, önümüzdeki süreçte yapılacak bir cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP’nin adayı “kesinlikle” Ekrem İmamoğlu olacak. 
CHP kulislerinde İmamoğlu’nun “CHP’nin resmi adayı” olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Parti yönetiminden parti tabanına dek birçok kişinin kafasında İmamoğlu’nun adaylığı “kesinleşmiş” durumda. Sadece süreç ve koşullar gereği şu aşamada bu adaylık “gayriresmi” durumda. 

Cumhurbaşkanlığının iki güçlü adayından İmamoğlu gerek parti yönetimi, gerekse taban tarafından “CHP’li, yani bizden” olarak algılanıyor. Ancak Yavaş için bu benimseme ifadesini söylerken daha temkinli, daha kararsız kalıyorlar. 

“Adayımız İmamoğlu!”

CHP yönetiminde bulunan bazı kaynaklarımız, İmamoğlu’nun adaylığının parti içinde netleşmesi durumunda Yavaş’ın partiden ayrılacağına kesin gözüyle bakıyorlar. Beklentileri de bu yönde. Samimi Haber’e konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir CHP yöneticisi; “Anketlerde, Ekrem Bey’in de, Mansur Yavaş’ın da toplum da bir karşılığı olduğunu görüyoruz. CHP için bu sevindirici. Ancak bir aday çıkarmak durumundayız ve bu da İmamoğlu olacak. Böyle bir durumda Yavaş’ın partide kalması zor görünüyor, büyük olasılıkla partiden ayrılıp gidecek ve başka şekilde aday olacak” dedi.

“Yavaş CHP’den ayrılır ve cumhurbaşkanı adayı olur”

“Başka şekilde aday olma”nın nasıl gerçekleşebileceğini, İmamoğlu’na yakın CHP eski milletvekili şöyle açıkladı: “Yavaş da bizim partimizin bir belediye başkanı. Ama partinin cumhurbaşkanı adayının kim olacağı konusunda Ekrem Bey’in karşısında şansı yok. Ekrem Bey CHP’nin resmî adayı olur. Böyle bir durumda Yavaş’ın CHP’de kalacağını beklemiyorum, ayrılır. Bununla birlikte Yavaş’ın CHP tabanında da, merkezde de, il yönetimlerinde de belirli bir desteği olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu destek, onu CHP’nin resmî adayı yaptıracak kadar güçlü değil. Yavaş’ın yeni bir parti kuracağını sanmıyorum. Eğer seçim zamanında yapılır ve Erdoğan doğal olarak aday olamazsa, Yavaş AK Parti ve MHP tabanı dahil diğer kesimlerin desteğini alan güçlü bir aday olarak Ekrem Bey’in karşısına çıkar. Yani seçim ikisinin arasında geçer. Olası bir erken seçimde Erdoğan’ın aday olması halinde de Yavaş CHP dışındaki diğer kesimlerin adayı olarak ortaya çıkar bana göre. Hatta AK Parti tabanından da oy alabilir”. 

Partide kim Ekremci, kim Yavaşçı?

Cumhurbaşkanlığı seçimi zamanına bakıldığında, normalde önümüzdeki birkaç yıldan önce yaşanmaması gereken “aday” sorunu, “dışarıya” yansıtmamaya çalışsalar da şimdiden CHP’yi içten içe sarmış durumda. Parti içinde kimin “Ekremci”, kimin “Yavaşçı” olduğuna ilişkin parmak hesapları, denge hesapları yapılıyor. Siyasi gündemin önümüzdeki aylardaki odak noktası, CHP’nin aday sorunu olacak gibi.