Sağlık

Parmak çıtlatmak zararlı mı?

Parmak çıtlatmak, birçok kişi için hem rahatlatıcı bir alışkanlık hem de endişe verici bir eylem olarak bilinir. Bu hareketin, özellikle eklemler üzerinde olumsuz etkileri olup olmadığı uzun yıllardır tartışma konusudur. Parmak çıtlatmanın kireçlenmeye yol açıp açmadığı konusunda farklı görüşler ve araştırmalar bulunmaktadır. İşte detaylar...

Abone Ol

Parmak çıtlatmak, bir işe başlamadan önce veya canımız sıkıldığında yaptığımız sembolikleşmiş olan bir harekettir. Çoğu kişiyi rahatlatan bu eylem parmakların ve vücudun diğer kemiklerinin sahip olduğu eklemleri germesiyle birlikte oluşuyor. Eklemlerin gerilmesi, eklemlerin arasında bulunan hava baloncuklarının patlamasına neden oluyor. Patlayan hava baloncukları aynı bir balonda olduğu gibi ses çıkartıyor ve biz de bu sesi duyuyoruz.

Bilimsel olarak oldukça basit olan bu olay, çoğu kişi tarafından zararlı olarak biliniyor. Nedeni ise eklem etrafındaki kıkırdağa zarar vermesi, hareketin eklemlerde kemik erimesine neden olması veya kireçlenme başlaması. Yaygın olan bu kanı hakkında aslında fazla delil bulunmuyor. Yapılan deney sayısı da çok az.

Zararlı olmadığı kanıtlandı

BBC Türkçe ve webtekno.com'da yer alan habere göre; En bilinen araştırmalardan biri, 2009’da parodi Nobel Ödülü’ne layık görülen bir araştırma. Californialı doktor Donald Unger 60 yılı aşkın bir süre boyunca sol elinin parmaklarını günde iki kez çıtlatırken sağ eline hiç dokunmamış. Vardığı sonuç ise şu olmuş: "İki elimde de herhangi bir hastalık belirtisi görmüyorum."