Sağlık

Panik Atak Nedir?

Abone Ol

Panik atak çağımızın en yaygın hastalıklarından biridir. Bu hastalığın belirgin bir sebebi yoktur. Çoğunlukla stres, sıkıntı ani kayıp sonrasında ortaya çıkar. Ruhsal ve depresif bir durum olmakla birlikte kişi de uyandırdığı ölüm korkusu nedeniyle olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Atak oluşumu sırasında yine en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerektiği unutulmamalıdır. Başlıca panik atak belirtileri; 

  • Hızlı kalp atışı
  • Göğüs ağrısı 
  • Soğuk soğuk terleme 
  • Ölecekmiş hissi 
  • Nefes darlığı 
  • Kollarda ve vücudun belli kısımlarında uyuşma 
  • Mide bulantısı ve mide yanması 

Bu belirtilerin birkaçı meydana geldiği zaman kişinin panik atak geçirdiği kuvvetle muhtemeldir. Ataklar genellikle 5-20 dakika arasında değişkenlik gösterir. Nadir durumlarda 1 saat sürebilir. Bu süreç kişinin sakin kalabilmesiyle doğru orantılıdır. Bu durumun geçici olduğunu kabul edip sakin kalabilmek çok önemlidir. Her ne kadar korkutucu gibi gözükse de geçici bir dönemdir.

Panik Atak Tanısı

Tanı ancak konusunda uzman bir psikolog tarafından konulmalıdır. Hastanın fiziki bir hastalığı bulunmuyorsa herhangi bir hastalık geçmişi yoksa psikolojik olarak değerlendirilmelidir. Hastalığın belli bir testi ya da ilacı yoktur. Atakların hastalıktan mı yoksa başka bir durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığı konusunu  hekimlerin değerlendirmeleri beli başlı testler istemeleri gerekebilir Kişide oluşan panik atak belirtileri oldukça tehlikeli başka bir hastalıkla karıştırılabilme ihtimali yüksek bir olasılıktır. Bu belirtiler kalp krizi belirtilerine çok benzemektedir ayrım için hastaya Ekg çekilmelidir. Elemeler sonucu panik atak teşhisi konulabilir.

Panik Atak Sırasında Ne Yapılmalıdır?

Atak başladığı zaman sakin kalmalı ve bunun geçici bir durum olduğu unutulmamalıdır.

  • Kapalı bir ortamda iseniz derhal temiz havalı ve ferah bir ortama geçmek rahat nefes alıp vermenize katkı sağlayacaktır. 
  • Yavaş yavaş ve derin nefes alıp vermek size iyi gelecektir.
  • Atağa savaş açmak yerine durumu kabullenip sakin kalmayı reçete edinmeniz gerekmektedir.

Unutmayın ki bu ruhsal durum hayatınızda bir tehdit değildir. Atakları önlemek için   stresi ve gerginliği azaltmak, spor yapmak(plates, yoga gibi), sakinleştirici etkileri bulunan masajlar yaptırmak, düzenli nefes egzersizleri yapmak, atakları tetikleyici gıdalardan uzak durmak(alkol, kafein, sigara ve şekerli yiyecekler)gereklidir. Her durumda hekiminize danışarak onun yönlendirmeleri doğrultusunda hareket etmeniz gerektiğini asla unutmayın.