Özbekistan hükümetinin düzenlediği fuara, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu yaklaşık 40'a yakın ülkeden 300'den fazla turizm şirketi ve acente katılıyor.

Özbekistan'ın seyahat acenteleri, inanç, gastronomi, kültür, kış ve diğer alanlardaki turizm potansiyelinin sergilendiği fuarda, Türk şirketleri de stant açtı.

Ülkenin tüm il ve bölgelerinin turizm potansiyelinin yanı sıra diğer ülkelerin seyahat imkanlarının da sergilendiği fuar çerçevesinde Özbek el sanatları örnekleri, geleneksel giysiler, halk oyunları ve milli yemekler de tanıtılıyor.

Özbekistan Başbakan Yardımcısı, Turizmi Geliştirme ve Kültürel Miras Bakanı Aziz Abduhakimov, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, bu organizasyonun, Orta Asya'da turizm sektöründe faaliyet gösteren işletme ve şirketler için önemli bir buluşma yeri olduğunu belirterek, fuarda ayrıca Özbekistan'ın çeşitli alanlardaki turizm potansiyelinin sergilendiğini kaydetti.

Ülkede son dönemde turizmin geliştirilmesine yönelik önemli adımlar atıldığını aktaran Abduhakimov, bunun sonucunda ülkeye gelen turist sayısının giderek arttığını vurguladı.

- Dünya Turizm Örgütü 25. Genel Kurulu 2023'te Semerkant'ta yapılacak

Özbekistan’ın gelecek yıllarda önemli etkinliklere ev sahipliği yapacağını dile getiren Abduhakimov, Eylül 2023’te Semerkant’ta Dünya Turizm Örgütü 25. Genel Kurulu Toplantısı'nın yapılacağını ve bu organizasyonun Özbekistan’da yapılacak olmasının önemli olduğunu belirtti.

Abduhakimov, ayrıca Türk Devletleri Teşkilatı tarafından bu yıl Kokand’ın "2022 Yılı Türk Dünyası Turizm Başkenti" seçildiğini anımsatarak, Dünya Turizm Örgütü tarafından tarihi Semerkant şehrinin, "2023 Yılı Dünya Turizm Başkenti", İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından da tarihi Hive şehrinin "2024 Yılı İslam Dünyası Kültür Başkenti" seçildiğini aktardı.

Fuar kapsamında ayrıca turizmin geliştirilmesi ile ilgili konferans ve seminerler ile milli giysilerin tanıtıldığı defile düzenlenecek.

Her sene geleneksel olarak düzenlenen turizm fuarı çerçevesinde ülkenin bu alandaki potansiyelinin sergilenmesinin yanı sıra yerli ve yabancı ülkelerin şirket ve acenteleri arasında işbirliği anlaşmaları imzalanıyor.

1995 yılından bu yana gerçekleştirilen "Büyük İpek Yolunda Turizm" Uluslararası Taşkent Turizm Fuarı, 2 Aralık'ta sona erecek.