Vatandaşlar cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için saat 08.00'den itibaren oy kullanmaya başlayacak ve bu süreç 17:00'de son bulacak!  Seçmenlerin fotoğraflı ve vatandaşlık numarası olan resmi bir kimlik taşımaları gerekmektedir. İşte detaylar... Tüm vatandaşlarımız cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda yeniden sandıklara gidiyor. Vatandaşların sabah 8.00 ila 17.00 arasında oy kullanacakken bazı kuralları da göz ardı etmemesi gerekiyor. Seçmenler resmi bir fotoğraflı kimlik ve vatandaşlık numarası ile oy kullanabilirler. Vatandaşlar 14 Mayıs seçimlerinde sandıkta ve sandıkta oy kullanacak.

17:00'DEN SONRA OY VEREMEZSİNİZ

Seçmen oy verme zamanı sona erdiği halde sandıkta oy kullanmak için beklerse, seçim komisyonu başkanı oy kullanma izni verir. Seçmenleri saydıktan ve kimlik kartlarını aldıktan sonra dönüşümlü olarak oy kullandırır. Saat 17:00'den sonra gelen seçmenler oy kullanamaz.

KİMLİK NUMARALI BELGE GEREK

Sandıklara gidecek seçmenlerin, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, yetkili makamlarca verilmiş soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlilik cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılara verilmiş mesleki kimlik kartı ve sandık kurulu üyelerinin temsilcileri Yüksek yargı mercileri, avukatlar, noterler ve askerlerin kimlik kartları gibi "tereddütsüz kimliğini ortaya koyan" belgelerden birini teslim etmesi gerek. Bu belgelerden herhangi birini sunmayan seçmen oy kullanamaz.

CEP TELEFONUYLA GİRMEK YASAK

Oy verme yerine video kayıt cihazları veya cep telefonu, fotoğraf makinesi veya video kamera gibi iletişim cihazları ile girmek yasaktır. Bu tür cihazlar, oylamadan sonra Seçim Komisyonuna iade edilmelidir.

YALNIZCA "EVET" VEYA "TERCİH" MÜHÜRÜ GEÇERLİDİR

Seçmenler, sandıkta seçtikleri cumhurbaşkanı adayı için ayrılan yeri aşmadan "TERCİH" veya "EVET" damgasına basarak oy kullanacak. Oyların geçerli sayılabilmesi için oy pusulasında "TERCİH" veya "EVET" damgası dışında  herhangi bir işaret veya işaretleme yapılmamalıdır. Zarfın içine oy pusulasından başka bir şey koymayınız. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula talep eden seçmene yeni pusula verilmez. Seçmenler, cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun resim ve isimlerinin bulunduğu oy pusulasını alır. Seçim yapıldıktan sonra pusula bir zarfa konur ve sandığa atılır. Seçmen, zarfı sandığa bıraktıktan sonra, seçmen listesinde adının bulunduğu yere imzasını atar.

SANDIK KURULU GÖREVLERİ

Aynı zamanda seçim sabahı saat 07.00'de seçim kurulu başkanı, son seçimlerde en çok oy alan 5 siyasi partinin yetkilileri ve temsilcilerinden oluşan sandık kurulu toplanır: Seçim Komisyonu önce yemini okur ve başkan oy sandığını mühürler. Daha sonra oy zarfları sayılır, içinde oy pusulalarının bulunduğu çuvallar açılır ve zarfların ve oy pusulalarının arkaları mühürlenir. Hazırlıklar 07:00-08:00'da bitiyor, oylama 8:00'de başlıyor ve 17:00'ye kadar devam ediyor. Saat 17.00'den önce sırada bekleyenler varsa, seçim kurulu başkanı bu kişileri sayar ve oy kullanabilir. Seçim kurulu yetkilisi, seçmenin kimliğini tespit ettikten sonra sandıktaki oy pusulaları listesinden seçmenin adını arar ve kontrol ettikten sonra birleşik bir cumhurbaşkanlığı seçim pusulası, zarfı ve mührü düzenleyerek oy vermesini ister. Sandık kurulu başkanı, seçmene zarfın içine başka bir malzeme koymamalarını, sandığa ve zarfın üzerine etiket yapıştırmamalarını ve  bir daha oy vermeyeceğini, dolayısıyla oylamanın başarısız olacağını tembih eder.