Bazı bankalar ise faturaların normal mevduat hesaplarından ödendiği durumlarda bile artık komisyon talep etmeye başladı. Uzmanlara göre, her iki uygulama da yasalara aykırı.

Bankalar, otomatik fatura talimatı veren müşterilere çeşitli avantajlar sunuyor. Genellikle bu talimatı veren müşterilere alışverişlerinde kullanabilecekleri puanlar veriliyor. Ancak bu ödemelerden önce faiz talep edilmiyordu veya talep edilen faiz çok düşük düzeydeydi. Ancak son dönemlerde, müşteriler kredi kartı ekstrelerinde yüksek miktarlarda "otomatik fatura ödeme faizi" ile karşılaştılar. Bu durum, birçok kişinin tüketici derneklerine şikayette bulunmasına neden oldu.

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, "Bankalar uzun süredir müşterilerden otomatik ödeme talimatları almaya çalışıyorlardı, ancak son zamanlarda kredi kartıyla yapılan otomatik ödemelerden faiz talep etmeye başladılar" şeklinde konuştu.

TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez ise, "Bankalar artık otomatik ödemelerden faiz talep ediyorlar ve bunu nakit ödeme olarak nitelendiriyorlar" dedi.

Otomatik fatura ödeme faiz oranı, kredi kartı faizinden daha yüksek. Şu anda kredi kartı faiz oranı %3.74 iken, otomatik fatura talimatı faiz oranı %5 seviyesinde.

Türkiye ve Cezayir arasında KEK protokolü imzalandı Türkiye ve Cezayir arasında KEK protokolü imzalandı

Bankaların kredi kartı bilgilendirme metinlerinde otomatik fatura talimatı faizi talep edilebileceğine dair açıklamalar bulunuyor. Ancak uzmanlara göre bu uygulama yasalara aykırı. İbrahim Güllü'ye göre, bu uygulama Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 17. maddesine aykırı.

Tüketici dernekleri, ödenen ücretlerin geri alınması için tüketicilerin tüketici hakem heyetine başvurmasını öneriyor. Bu başvurular e-devlet üzerinden de yapılabilmektedir.