Padişah kaftanlarında da kullanılan ve kökleri 16. yüzyıla dayanan bu dokuma türünü dedesi ve annesinden öğrenen Yaykal, açtığı atölyede bu kültürel mirası hem üretmeye devam ediyor hem de açtığı kurslarla gelecek kuşaklara aktarıyor.
Beş asırlık gelenek
Beledi dokumanın tarihi, Osmanlı dönemine kadar uzanıyor. Tire ve Bursa’da dokunan bu pamuklu dokuma, özellikle padişah kaftanlarında kullanılmasıyla biliniyor. Son ustalardan biri olan Saim Bayrı'nın torunu Nurefşan Yaykal, bu geleneği yaşatmak için altı yıl önce kendi atölyesini kurarak beledi dokumanın modern dünyada da yer bulmasını sağladı. Yaykal, atölyesinde kişiye özel tasarımlar yaparak ceket, çanta, kravat ve seccade gibi ürünler üretiyor.
Yerel ve küresel tanıtım
Beledi dokuma, Tire Belediyesi ve Tire Ticaret Odası'nın girişimleriyle geçtiğimiz yıl "Tire Beledi Dokuması" ismiyle Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Bu tarihi dokuma türü, 24 çerçeve ve 13-16 pedal ile çalıştırılan tezgahlarda dokunuyor ve dayanıklılığı ile dikkat çekiyor. Kıyafet dışında çanta, ayakkabı, mobilya döşemesi ve perde olarak da kullanılan bu ürünler, modern tasarımlarla yeniden hayat buluyor.
Nurefşan Yaykal, beledi dokumanın tanıtımını sosyal medya ve e-ticaret platformları üzerinden yaparak hem yerel hem de uluslararası pazarlarda geniş kitlelere ulaştırıyor. Yaykal, “Bu sanatı dünya çapında tanıtmayı hedefliyorum. Tire Beledi Dokuması sadece bu ilçeye özgü bir kültürel miras ve bu sanatın beşinci kuşak temsilcisi olmak benim için büyük bir onur,” dedi.
Modern ve gelenekselin buluşması
Dokuma sanatıyla ilgili akademik çalışmalar yapan ve modern tekstil anlayışını geleneksel beledi dokuma ile harmanlayan Yaykal, yeni iplik ve desenlerle beledi dokumanın kullanım alanlarını genişletmeyi amaçlıyor. Bu yenilikçi yaklaşımlar, mobilya döşemesi, ev tekstili ve moda dünyasında büyük ilgi görüyor.