Güney Afrikalı paralimpik atlet Oscar Pistorius, 14 Şubat 2013 Sevgililer Günü'nde kız arkadaşı Reeva Steenkamp'ı öldürdüğü gerekçesiyle aldığı 13 yıl 5 aylık cinayet cezasının yaklaşık 9 yılını hapiste geçirdi. Güney Afrika Ceza İnfaz Kurumu, kız arkadaşı Reeva Steenkamp'ı öldürdüğü gerekçesiyle cezaevinde bulunan atlet Oscar Pistorius'un serbest kaldığını duyurdu. 

Oscar 2

Karbon fiber protez bacakları nedeniyle "Blade Runner" lakabıyla anılan Pistorius, 2013 yılının Sevgililer Günü'nde 29 yaşındaki model sevgilisi Reeva Steenkamp'ı ateşli silahla vurarak öldürmüştü. Pistorius, banyo kapısına dört el ateş ederek öldürdüğü Steenkamp'ı evine zorla girmiş yabancı biri zannettiğini belirtmiş ve cinayet suçundan mahkumiyetine karşı çok sayıda temyiz başvurusunda bulunmuştu.

3651125 679C9273Be845

CİNAYETLE YARGILANDI
Kurumun açıklamasında, Güney Afrikalı paralimpik atlet Pistorius'un şartlı tahliye ile hapisten çıktığı ve şu anda evinde olduğu kaydedildi. Dünyaca ünlü çifte ampute olimpiyat koşucusu, cezasını başkent Pretoria'daki Atteridgeville Islah Merkezi'nde çekmişti. 

Oscar

Şu anda 37 yaşında olan Pistorius, cinayet suçundan hüküm giymeden önce yaklaşık sekiz buçuk yılını hapiste ve yedi ayını da ev hapsinde geçirmişti. Şartlı tahliye kurulu, Kasım ayında cezasının yarısından fazlasını tamamlayan Pistorius'un serbest bırakılabileceğine karar vermişti. Olimpiyatlara katılan ilk paralimpik atlet olarak tarihe geçen Pistorius, kız arkadaşı Reeva Steenkamp'a karşı 14 Şubat 2013 tarihinde işlediği cinayetle yargılandı. Pistorius, önce "ihmal sonucu öldürmek"ten ceza aldı ardından yargılamanın seyri, "öngörülen fakat planlanmayan cinayet"e dönüştürüldü.
6 YILDAN 13 YILA ÇIKARILMIŞTI
Bununla bağlantılı olarak Güney Afrika Temyiz Yüksek Mahkemesi, daha önce 6 yıl hapse mahkum edilen Pistorius'un ceza süresini, savcıların itirazı sonrası yeniden inceledi ve 2017'de 13 yıl 5 aya çıkardı. Kasım 2023'te şartlı tahliyesi onaylanan ve şu anda 37 yaşında olan Pistorius, cezanın 9 yılını hapiste geçirdi.

Rusya’da Tu-22M3 bombardıman uçağı düştü Rusya’da Tu-22M3 bombardıman uçağı düştü

Güney Afrika'da ağır suçlular cezalarının en az yarısını çektikten sonra şartlı tahliye hakkı elde edebiliyor.

Reeva Steenkamp

Bir zamanlar spor dünyasının sevilen figürü ve engelli sporcuların idolü olan Pistorius, Ağustos 2012'de kız arkadaşını vurmadan sadece birkaç ay önce, her iki bacağı protez olup da Londra Olimpiyatları'nda yarışan ilk paralimpik koşucu olmuş ve 400 metre yarı finaline kadar yükselmişti. Pistorius ayrıca paralimpik Olimpiyatlarında iki altın madalya kazanmıştı.