Gündem

Ön otopsi raporu belli oldu… Rojin’e ne oldu? İntihar mı cinayet mi?

27 Eylül akşam kaybolan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Rojin’in ön otopsi raporu açıklandı. Emekli Emniyet Müdürü Özdemir, beden dış müdahale izine rastlanmamasının olayın intihar olma ihtimalini artırdığını söylüyor.

Abone Ol
Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Geçtiğimiz ay kaybolan 21 yaşındaki Rojin Kabaiş, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 1’inci sınıf öğrencisiydi. Genç kız 27 Eylül akşamı, arkadaşlarına gölün kenarına gideceğini söyleyip yurttan ayrıldıktan sonra kaybolmuştu.

Acı haberi 18 gün sonra geldi. Kaybolduğu yerden 20 kilometre uzaklıkta, Mollakasım Mahallesi sahilinde cansız bedeni bulundu.

Rojin'in cenazesi, Adli Tıp Kurumu'ndaki 7 saatlik otopsinin ardından ailesine teslim edildi. Rojin, Diyarbakır'da son yolculuğuna uğurlandı.

Ön otopsi raporu belli oldu

Alınan 100'e yakın numune, İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Ön otopsi raporuna göre, kesici ve ateşli silah yaralanmasına ilişkin bir bulguya rastlanmadı.

Ayrıca herhangi bir kemik kırığı da tespit edilmedi.

Raporda, Rojin'in boynunda, diz ve kolları ile göğüs ön yüzünde kanama ile uyumlu olabilecek renk değişiklikleri olduğu belirtildi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri, yapılan ilk bulgularda şüpheli bir duruma rastlamadıklarını, ancak uzun süreli suda kaldığı için cesette ciddi anlamda deformelerin gözlendiğini, bu nedenle İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan gelecek sonuçlara göre ölüm nedeninin ortaya konulacağını kaydetti.

‘İntihar gibi görünüyor’

Rojin’in ön otopsi raporunun sonuçlarını Emekli Emniyet Müdürü Haydar Özdemir’e sorduk.

Bu sonuçlara göre olayın intihar gibi göründüğünü belirten Özdemir, otopsilerde kafatası, göğüs ve batın bölgesinin açıldığını söyledi. Ayrıca kandan örnekler alındığını belirten Özdemir, dışarıdan bir müdahale gözükmüyorsa ve akciğerler de suyla doluysa olayın intihar neticesinde boğulma olması ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Savcı intihar olmadığından şüphelenirse yeni soruşturma açabilir

Ceset bütünlüğünün bozulmadığı durumlarda otopsi neticesinde dışarıdan bir müdahale olup olmadığına bakıldığını söyleyen Özdemir, “kayıp müracaatlarından sonra süreç nasıl işliyor” sorumuzaysa şu şekilde yanıt verdi:

“Burada cumhuriyet savcısı devreye giriyor. Soruşturma açılıyor. Bu soruşturmanın durumuna göre cinayet, alıkoyma soruşturması açılıyor. Rojin’de durum intihar gibi görünüyor ama eğer savcı bir şeyden şüphelenirse yeni soruşturma açabilir.”

Kayıp başvurularında süreç nasıl işliyor?

Öte yandan kayıp başvurularının çoğunun ölüm ya da kaçırılmayla sonuçlanmadığını belirten Özdemir, kaçırılmışsa işlem yapıldığını, ancak kişi kendi kendine burada tabii işleme gerek kalmadığını belirtti.

Kayıp başvurusu yapılan kişi 18 yaşından küçük çocuksa ve kendi isteğiyle gittiğini söylüyorsa soruşturma bulgularına bakıldığını söyleyen Özdemir, bulgular çocuğun beyanıyla örtüşüyorsa bu gibi örneklerde de herhangi bir işlem yapılmadığını ifade etti.