Kanun yürürlüğe girdikten sonra vefat eden sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı ödenir.  En az 1800 günlük malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primlerinin bildirilmiş olması veya 4/1 (a) Sigortalıların herhangi bir borçlanma süresi olmaksızın en az 5 yıl sigortalı oldukları ve toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primlerinin olduğu bildirilmiş olması şartıyla ölüm aylığı bağlanır.

Ölen Sigortalının Eşi Hangi Koşullarda Emekli Maaşı Alır?

Bir eşin emekli maaşı alabilmesi için sigortalının ölüm gününde eşiyle yasal olarak evli olması gerekir. Sigortalının dul eşinin %50'si. Dul kadının çocuğu olmayan eşi, Kanunun 5 inci maddesinin 1 inci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentlerinde belirtilenler dışında aylık bağlamıştır. Yabancı kanun veya kanun veya sigortasından gelir veya emekli maaşı almıyorsa.

Ölen Bir Sigortalı Çocuk Hangi Koşullarda Emekli Maaşı Alır?

Ölen sigortalının çocuğuna emekli aylığı bağlanabilmesi için cinsiyet, yaş, engellilik, eğitim durumu, çocuğun evlilik durumu gibi kriterler vardır.

Ölen Emeklinin Sigortasından Kimler Yararlanabilir

Erkek Çocuğun Ölüm Parası Alması

25 yaşını doldurmamış erkek çocuklar, yükseköğrenim, orta öğretim, evli olup olmadıklarına ve bir eğitim kurumunda öğrenim görmediklerine bakılmaksızın 20 yaşından küçük olmamalıdır.

Kız Çocuğun Ölüm Parası Alması

Kanunun 5 inci maddesinin 1 inci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri dışında yabancı bir hukukta veya kanunun yargı yetkisinde çalışmayanlar. Kendi sigortası olmayan geliri veya emekli maaşı olmaması, Evlenmemiş veya evli olmaları, ancak daha sonra boşanmış veya dul olmaları zorunludur. Kız çocukları için ölüm aylığı alabilmek için herhangi bir yaş veya eğitim şartı bulunmamaktadır.

Ölen Sigortalının Emekli Maaşı Anne Veya Babasına Hangi Koşullarda Ödenir?

Anne ve babalardan aylık ödemelerde de bazı kriterler vardır. Anne veya baba 65 yaşından küçük ise vefat eden sigortalının kanuni eşi ve çocuğunun öncelikle bir miktar bakiyesinin olması gerekmektedir. Ayrıca anne veya babanın her türlü istihdam ve gelirden elde ettiği gelirin net asgari ücretten az olması gerekmektedir.

Yine bir anne veya babanın vefat etmiş bir çocuğundan dul ve yetim aylığı alabilmesi için diğer çocuğun kazandığı gelir-maaş dışında herhangi bir gelir veya aylık bağlanmaması şarttır.  Anne veya baba 65 yaş ve üzerinde ise, yukarıdaki şartların sağlanması halinde hak sahibinin diğer eşi ve ölen üyenin çocukları dikkate alınmayacak ve ölüm aylığı ödenecektir.