Okul yardım parası, öğrencilerin okul hayatlarında yaptıkları masrafların karşılanması ve okul hayatlarında karşılaşacakları maddi sıkıntıların giderilmesi için devlet tarafından sağlanmaktadır. Okul yardımı parası, uygun öğrencilere çeşitli isimler altında dağıtılır. Sosyo-ekonomik destek olarak da bilinen en yaygın kullanılan SED, şartlı okul yardımıdır.

Bu iki tür destek, temel olarak maddi sıkıntı yaşayan öğrencilere sağlanan yardımlardır. Sosyoekonomik destek, düşük gelirli ailelerin çocuklarına duruma göre kalıcı veya geçici olarak sağlanabilen destektir. Ayrıca şartlı eğitim yardımı bir nevi eğitim destek fonu olarak değerlendirilmektedir.

Çeşitli maddi sebeplerle çocuklarını okula gönderemeyen ailelere sunulan bu destek sayesinde aileler çocuklarının okul masraflarını karşılayabiliyor. Bu destek sosyal yardımlaşma ve dayanışma fonları tarafından sağlanmaktadır. Bu desteğin temel amacı, büro malzemelerinin maliyetini ortadan kaldırmaktır ve ilköğretimden ortaöğretime kadar çocuklara sağlanır, yüksek öğrenimi kapsamaz.

Okul Yardım Parasından Kimler Yararlanabilir?

Okul yardımı alabilecek kişilerin bazı şartları bulunmaktadır. Okul yardımı almanın en önemli koşulu ailenin maddi durumunun iyi olmamasıdır. Ayrıca, koruyucu ailelerde yaşayan çocuklara Özel Dershane sağlanmaktadır. Aynı zamanda bir doğal afet sonrası işini ve sağlığını kaybeden, hastalık nedeniyle maluliyet nedeniyle maddi gelir elde edemeyen ailelerin çocuklarına da bu destek sağlanmaktadır.

Okul Yardım Parası

Bu kapsamda okula destek için para alma şartları; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, annenin veya yasal vasinin yardım alabilmesi için 18 yaşından büyük olması, yardım isteyen aileler ekonomik olarak zayıf olmalıdır. Bu kapsamda gelir testi yapılmaktadır. Aile bireylerinin şu anda SGK güvencesi olmaması gerekmektedir, çocuk okul hayatını düzenli olarak sürdürmeye devam etmelidir.

Okul Yardım Parası Alabilmek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Başvurunun yapıldığına dair dilekçe: Dilekçe açık ve anlaşılır bir dille yazılmalıdır. Dilekçe, SED in yeteneklerinin kullanılmasının arzu edilir olduğunu vurgulamalıdır, kimlik fotokopisi, sağlık durumunu gösteren belge, gelir tablosunu teyit eden belge, çalışmayanlar için İŞKUR'a başvurduklarına dair belge ile başvuru yapılır.

Durumu olmayan öğrenciler için eğitime destek amaçlı yapılan bu uygulama devletin sosyal bir devlet olduğunu göstermektedir. Yardıma ihtiyacı olan öğrenciler yeterli kriterli taşıyorlar ise okul yardım parasını almaya başlamaktadırlar.