4 yılık eğitim fakültelerinde teorik olarak gösterilen ancak pratiğe döküldüğünde anlam kazanılan bazı öneriler vardır. Öğretmenliğin etkili yapılışına dair bu öneriler zaman ile değişebilir mi? Çağın gelişmesi ve değişmesi ile birlikte, eğitim programları da güncelleniyor. Bununla birlikte yetişen öğretmenlerin eğitime bakış açıları da farklılaşabilir. Öğretmenliğe yeni başlayacak olan adaylara bazı öneriler;

Sizi etkin yapacak olan şey, branşınıza olan hâkimiyetinizin yanında öğrenci üzerinde de oluşan etkinizdir. Sadece, iyi matematik iyi Türkçe anlatmak yetmiyor. Öğrenci ile kurduğunuz bağ sizi onun hayatında çok önemli bir yere koyar.

Nitelikli Bir Öğretmenin Özellikleri

Nitelikli bir öğretmende bulunması gereken özellikler;

  • Hiçbir zaman teknolojiden kopmayın. Teknoloji ile öğretim yöntemlerine de mesafeli olmayın. İyi bir öğretmen, tüm teknolojik gelişmelere açık olmalıdır. Öğrencileriyle bu konuda konuşabilecek bir mevzusu mutlaka olmalıdır.
Öğretmen Adaylarına Tavsiyeler
  • Göreve başladığınız ilk gün sizin için Show günüdür. O gün çok önemli şeylerin temelini atarsınız. İlk ders ilk heyecan diyerek işe başlamalısınız ve iyi bir öğretmenin en önemli özelliği heyecanını kaybetmemesidir.
  • Aile faktörünü asla bir kenara itmeyin. Size eğitim öğretim yaparken en iyi desteği de veren ailedir sizi zorlayan da yine aile olacaktır. Eğer sağlıklı bir iletişim kurarsanız her şey çok daha umut verici ilerler.

Her Zaman Ulaşılabilen Öğretmen Olmak

Öğrencinin her zaman ulaşabildiği öğretmen olmak için;

  • Sizin bizim zamanımızda diye başlayan cümlelerden kaçının. Öğrencilerinizle arkadaş olun elbette ama sınırları da sizin elinizde olsun. Size her ihtiyaçları olduğunda yanlarında olun.
  • Branşınız ne olursa olsun, derste branş ile de bağlantı kurulacak şekilde eğlenceli şeylerden de bahsedin. Çok iyi bilirsiniz ki, 40 dakikanın tamamı asla ders değildir.
  • Ödev takip ve kontrolünde çok dikkatli olunuz. Seviyelerini çok iyi tartarak onlara yapabilecekleri ödevler verin.
  • Öğrenciler korkmasın ve her zaman konuşsunlar, sizinle saygı çerçevesi içinde konuşmalıdırlar.
  • Dersinizi neden öğrendikleri gerçeğini onlardan saklamayın ve özellikle önce bunu belirtin.

Ders ortamı sizin en etkin olduğunuz yerdir. Mutlu olduğunuz yerdir, geri kalan hayatta ne olursa olsun, öğrencilerinize yansıtmayın ve dersten her çıkışınızda onları sevdiğinizi dile getirebilirsiniz.