Bakan Işıkhan TİSK'i ziyaret etti Bakan Işıkhan TİSK'i ziyaret etti

Hem hiç tanımadıkları bir şehirde yaşamaya çalışan, hem de zaman zaman maddi sıkıntılar yaşayan öğrenciler sık sık ek iş arayışına girerler. Bu işler esas işleri olan öğrencilik mesleğinin yanında yapmak için aradıkları işlerdir. Öğrencilik zor iştir, hem hayatınızı idame ettirmek istersiniz hem de derslerinizi eksiksiz bir şekilde vermek. Bu yüzden ek iş arayan öğrenciler için birkaç seçenek derledik. Öğrenciler, dinamiktir, gençtir, girişimcidir. Onlar her işin altından kalkabilecek heyecana ve ruha sahiplerdir.

Öğrenciler Hangi Ek İşleri Yapabilir?

Ek ücret kazanmayı düşünen öğrenciler için bazı iş fikirleri şunlardır;

  • Youtuberlik yapmak: Artık çok klişe bir hal almış olsa da bu platforma vlog çekmek hala para kazandırmaya devam ediyor. Etkili içerikler üretebilirseniz, ek gelir sağlamanız mümkündür. Ayrıca şöyle bir Youtube’a şöyle bir göz atıp da ben çok daha iyisini yaparım hissine kapıldıysanız, denemeye değer bizce.
  • Özel Ders Vermek: Öğrencilerin hepsi, okudukları alanla ilgili ders verebilecek yeteneğe sahiptir. Özel ders için imkânlar, zorlanabilir. Kurslara ve etüt merkezlerine giderek bir iki saat sınav gözetmenliği yapmak bile, belli bir harçlık kazandırabilir.
Öğrencilere Ek İş Fikirleri

Ek İş Fırsatları Nelerdir?

Bazı ek iş fırsatları şunlardır;

  • Anketörlük yapmak: Bazen insanlar anketörlere vakit ayırmak istemezken, sırf öğrenci olanlar için durup bir düşünebiliyor. Öğrenciler de, bazı firmaların anketlerini sokakta doldurtarak ek kazanç sağlayabilir. Bir de online olarak anket doldurma işi var, bunu da belli platformlar üzerinden araştırabilirsiniz.
  • Makale ve İçerik yazarlığı yapmak: Ev ortamında öğrenci freelancer işlerden biri olan makale işi, kalemine güvenen öğrencilerin mutlaka deneyerek yapması gereken işlerden biridir. Freelancer içerik ajansları ya da işveren ve yazarları buluşturan platformlardan yardım alınabilir.
  • Oyun ablalığı, bebek bakıcılığı yapmak: İnternete baktığınızda bulunduğunuz bölge de dâhil olmak üzere, çok fazla bu tarz ilanla karşılaşabilirsiniz. Üstelik ailelerin güveni kazanıldıktan sonra, 4 yıl öğrencilik boyunca bile sürdürebileceğiniz bir iş olabilir.

Ek kazanç sağlamak isteyen öğrenciler yukarıda saydığımız işlerin dışında da birçok seçenek bulabilirler. Öğrenciler her zaman en kıymet verilmesi gereken kişilerdir. Bu yüzden öğrenci iş fikirleri arayanlara özellikle yardım etmek gerekir. Çok daha fazla iş imkânı bulabilmeleri için desteğe ihtiyaçları vardır.