İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze`nin kuzeyine insani yardımların ulaştırılmasını engelleme planını değerlendirmeye başladı.

Associated Press haber ajansı, planın emekli generallerden oluşan bir grup tarafından Netanyahu`ya sunulduğunu aktardı. Planda, İsrail`in Gazze Şeridi`ni ikiye bölerek yeni bir yönetim kurulana kadar kuzeyi kontrol altında tutması öngörülüyor.

İsrail medyası, Netanyahu`nun parlamento komitesinde yapılan gizli toplantıda planı değerlendirdiğini bildirdi. Basında yer alan haberlere göre, bu akşam bir toplantı daha yapılacağı kaydedildi.

Plana göre, Gazze’nin kuzeyinde  kalan siviller savaşçı olarak sınıflandırılacak ve İsrail askerlerinin onları öldürmesine izin verilecek. Yiyecek, su, ilaç ve yakıta erişimleri engellenecek.

Konuya vakıf İsrailli yetkililer, planın bazı bölümlerinin uygulamaya konulduğunu söyledi.

Plan, Filistinlilere Gazze Şeridi`nin kuzeyinin üçte birini, yani Gazze şehrini de kapsayan bölgeyi kapalı askeri bölge ilan etmeden önce, bölgeyi terk etmeleri için bir hafta süre veriyor.

Filistinlilere tahliye emri

İsrail, yıl boyunca süren ölüm ve yıkım kampanyası boyunca kuzeye yönelik çok sayıda tahliye emri verdi.

Bölge sakinleri, israil güçlerinin kimsenin kuzeye giriş çıkışına izin vermemesi nedeniyle kendilerinin Gazze`nin geri kalanından izole edildiğini söylüyor.

BM`ye göre 30 Eylül’den bu yana kuzeye yiyecek, su veya ilaç taşıyan hiçbir kamyon girmedi.

Filistinliler endişeli ama kalmakta kararlı

Filistinlilerden çok az kişinin uyduğu  son tahliye emri, kalanlarda gidecekleri güvenli bir yer olmadığı ve asla geri dönemeyecekleri nedeniyle büyük bir endişe içerisinde.

Oxfam`ın Gazze ofisinde çalışan 26 yaşındaki Filistinli yardım görevlisi, “bütün Gazzeliler bu plandan kokuyor. Yine de kaçmayacaklar. Bir daha aynı hatayı yapmayacaklar. Güvenli olmadığını biliyoruz. Bu yüzden kuzeydeki insanlar gitmektense ölmenin daha iyi olduğunu söylüyor`` dedi.

Şeridin kuzeyinde 400 bin insan mahsur

BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Başkanı Philippe Lazzarini, pazar gününden bu yana yalnızca 100 civarında Filistinlinin kuzeyden kaçtığını belirterek, “en az 400.000 kişi bölgede mahsur kaldı. Neredeyse hiçbir temel malzeme bulunmadığından açlık yayılıyor” dedi.

İsrail bunu da yaptı… İnsanları diri diri yaktı

Öte yandan İsrail ordusu, dün Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Şati Mülteci Kampı’nda futbol oynayan çocuklara yönelik düzenlediği saldırıda 5’i çocuk 6 sivil hayatını kaybetti.

Nijerya'da akaryakıt tankeri patladı: 94 ölü Nijerya'da akaryakıt tankeri patladı: 94 ölü

İsrail, pazartesi gününün ilk saatlerinde de Gazze Şeridi'nin merkezinde bulunan Deyr el-Belah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesi'nde yerinden edilmiş sığınmacıların kaldığı çadırlara hava saldırısı düzenledi.

Saldırı sonrası çıkan yangında yaklaşık 30 çadırın tamamen yandığı, yangında biri çocuk, biri kadın olmak üzere 4 Filistinlinin diri diri yanarak yaşamını yitirdiği, 40 kişinin yaralandığı bildirildi.

Soykırımda korkunç rakamlar

Gazze`deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail’in, Gazze Şeridi’ne 374 gündür sürdürdüğü saldırılarda,  son 24 saatte Gazze`nin çeşitli bölgelerinde 62 kişinin şehid olduğu, 220 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, İsrail`in 7 Ekim 2023`ten bu yana Gazze Şeridi`ne düzenlediği saldırılarda ölen sivil sayısının 42 bin 289`a, yaralı sayısının da 98 bin 684`e yükseldiği bildirildi.

Editör: Burçin Çelikkol