Dünya

Netanyahu'nun Philadelphia Koridoru'nda kabine toplantısı hayali

Netanyahu'nun son müzakerelerde yeni şart olarak öne sürdüğü Philadelphia Koridoru'nda, kabine üyelerini bölgeye götürerek şov yapmak istedi. İsrail basını, Şin Bet Başkanı Ronen Bar'ın, güvenliği gerekçe göstererek zırhlı personel taşıyıcılarıyla da olsa Netanyahu'nun bu isteğini reddettiğini bildirdi.

Abone Ol

İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin Bet, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Gazze-Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'nda güvenlik kabinesi toplantısı yapma talebini reddetti.

Netenyahu'dan kışkırtıcı talepler

İsrail'in işgali altındaki Philadelphia Koridoru, ateşkes müzakerelerinde önemli bir engel haline geldi.
İsrail'in Kanal 12 televizyonunun haberine göre, Netanyahu, Şin Bet Başkanı Ronen Bar'a, kabine üyelerinin zırhlı personel taşıyıcılarıyla bölgeye gidip gidemeyeceğini sordu.
Netenyahu'nun, kabineyi askeri işgalin devam etmesi gerektiğine ikna etmek için toplantıyı bölgede yapmak istediği belirtildi. 
Bar'ın, böyle bir toplantının gerçekleşmesi için gereken güvenlik düzeyini gerekçe göstererek talebi reddettiği bildirildi.

Şin Bet yorum yapmadı 

Şin Bet Times of Israel'e  yaptığı açıklamada, "Şin Bet başkanı ile siyasi kadro arasındaki güvenlik düzenlemeleri ve diyalog" konusunda yorum yapmadıklarını belirterek yorum yyapmaktan kaçındı. 
Netanyahu son müzakerelerde, İsrail'e yönelik gelecekteki saldırıları ve Gazze'ye silah kaçakçılığını önlemek amacıyla, İsrail'in Philadelphia Koridoru'nun kontrolünü elinde tutması gerektiğini savunarak, yeni şartlar öne sürdü. 
Tel Aviv'in, Mısır-Gazze sınırının altında aktif tünellerin olduğu iddiasını Kahire reddetti. 

İsrail-Mısır ilişkileri gerildi 

ABD Başkanı Joe Biden'ın geçen hafta  Netanyahu'yla yaptığı telefon görüşmesinde, ateşkes anlaşmasının devam edebilmesi ve ilk aşaması olarak görüşmelerin Mısır'la Gazze sınırındaki   askerlerin çekilmesini istediği bildirilmişti .
Mısır ve Gazze arasındaki tüm sınırı kapsayan 14 kilometrelik dar kara şeridi Philadelphia Koridoru, Mısır'ın kontrolündeydi. 
Gazze'nin dış dünyaya tek çıkışı olan Refah sınır kapısını kontrol altına alan İsrail, mayıs ayında koridorun kontrolünü de ele geçirdi. 
İsrail, koridoru ve Refah Kapısı'nı kontrol altına alarak  Mısır'la  yıllardır devam eden barış anlaşmasını ihlal ederek Kahire'yle ilişkileri daha da gerdi.