Bakanlık, son yayımladığı listeyle, taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen ürün ve firmaları ifşa etti. Açıklanan listeye göre, dana etinde tek tırnaklı hayvan eti, sumakta yasaklı boya, yoğurt yerine nişasta kullanıldığı ortaya çıktı.

Sahte gıdalar sağlığı tehdit ediyor

Bakanlık tarafından yapılan testlerde bitkisel yağ ve zeytinyağı yerine boya, sumakta gıdada kullanılmaması gereken boya, çiğ sütte yağ oranının düşürülmesi gibi ihlaller tespit edildi. Bununla birlikte, köfte yerine soya satılması, ballarda taklit ve tağşiş yapılması, sade yağda inek sütü kullanılmasının yanı sıra yoğurt yerine nişasta satıldığı da belirlendi. Bu tür sahtecilikler, tüketicilerin sağlığını ciddi biçimde tehdit ediyor.

Denetimler laboratuvar ortamında gerçekleşiyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, aldığı örnekleri laboratuvarlarda analiz ederek ürünlerin içerdiği maddeleri tespit ediyor. Denetimlerde ürünlerdeki yağ, protein ve katkı maddesi oranları incelenerek yasal standartlara uyulup uyulmadığı belirleniyor. Sahtecilik had safhaya ulaşmış durumda; başta et, zeytinyağı, bal, lahmacun ve kebap olmak üzere birçok ürün taklit ve tağşişe uğruyor.

ALO 174 hattına ihbar çağrısı

Bakanlık, vatandaşların şüpheli gördüğü, tadında, kokusunda veya renginde değişiklik fark ettikleri gıdaları ALO 174 Gıda İhbar Hattı'na bildirmesini tavsiye ediyor. Tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşabilmesi için sürdürülen denetimlerin yanında halkın bilinçli tüketici olarak katkı sağlaması da büyük önem taşıyor.

56 ilde mali suç örgütlerine operasyon: 166 şüpheli yakalandı 56 ilde mali suç örgütlerine operasyon: 166 şüpheli yakalandı

Gıda güvenliği konusunda yapılan son güncellemeler ile birçok ürün listede yerini aldı ve üretici bilgileri açıklandı. Sağlıklı gıdaya ulaşmanın önemine dikkat çeken bakanlık, taklit ve tağşişle mücadeleye kararlılıkla devam edeceklerini duyurdu.

Editör: Elif Erbay