Noterlik mesleği hukuk fakültesi mezunlarının tercih ettiği mesleklerden biridir. Noter, hukuki olarak yapılan işlemleri somutlaştırma işlemini yapan, işleme resmiyet kazandıran kişiye verilen isimdir. Noterler devlet memuru statüsüne girmezler ve serbest meslek çalışanı olarak varsayılırlar. Ancak noterlerin yanında çalışan kâtip ve hizmetliler İş Kanunu hükümleri uyarınca çalışırlar.

Noter Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Noterler gerçek ve tüzel kişiler arasındaki hukuki ilişkilere resmiyet kazandırırlar. Görev kapsamları şu şekildedir;

  • Kanunlarla emredilen tüm işlemleri veyahut mercilerce öngörülen işleri kanun hükümlerine göre düzenlemek,
  • Gayrimenkul satışı veya araç satış vaadi sözleşmesi hazırlamak
  • Onaylama şeklinde düzenlenen evraklara mühür vs. basmak
  • Kanuni bir işlemin aslını veya örneklerini çıkarmak
  • Protesto, ibraname veya ihtarname göndermek
  • Bir dilden başka dile çevrilen yazıları onaylamak
[caption id="attachment_82768" align="alignnone" width="1024"]Noter Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? Noter Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?[/caption]

Noter Olmak İçin Gerekenler

Noter olmanın ilk şartı yurt içi veya yurt dışı üniversitelerin herhangi birin hukuk fakültesinden mezun olmaktır. Yurt dışı hukuk fakültesi ise denklik şartı da aranır. Diğer bir şart ise devlet memuru olmaya engel bir durumun bulunmaması gerekir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunmalıdır. Hâkim, savcı, memur veya avukat olma hakkının kaybedilmesi durumu da noter olmaya engel teşkil eder.

MSB duyurdu: 19 terörist etkisiz hale getirildi MSB duyurdu: 19 terörist etkisiz hale getirildi

Noter olmak isteyen kişilerin avukatlık stajını tamamlamış olmaları ve avukatlık ruhsatı almış olmaları gerekir. Adalet Bakanlığının sitesinden gerekli evrakların gönderilmesi ile 2 hafta sonra herhangi bir engel vs. tespit edilmez ise noterlik belgesi tarafınıza yollanır. Gönderilen belgede noter olmak için kaçıncı sırada yer aldığınız da yazar. Sıra size gelince noter olarak atanırsınız ve yeni görevinize başlayabilirsiniz.

Noter Maaşları Ne Kadardır?

İkinci sınıf bir noter ortalama aylık 40 bin TL maaş alabilir. Üçüncü sınıf noterler daha az kazanır ve onların maaşları ortalama aylık 25 bin TL civarındadır. Birinci sınıf noterlerin ise maaşları ortalama aylık 80 bin TL civarındadır. Ancak bazı dönemlerde bu miktarların üzerinde kazançlar da elde edebilmektedirler.