NASA, 8 Nisan'da Kuzey Amerika'nın büyük bir kısmından geçecek tam Güneş tutulması sırasında araştırma yapmak için gönüllülere ihtiyaç duyuyor. Eğer NASA'nın SunSketcher programına katılmak istiyorsanız, akıllı telefonunuzun kamerasıyla tutulmayı kaydeden NASA'nın ücretsiz uygulamasını kullanarak tutulmayı kaydedebilirsiniz. Bu veriler, Güneş'in şeklini daha iyi anlamak için kullanılacak.

Güneş'in küresel görünmesine rağmen aslında yassılaştığı biliniyor. Bu yassılaşma, Güneş'in dönüşü ve iç yapısıyla ilgilidir. Güneş, manyetik faaliyetine eşlik eden gaz akışları ve konveksiyon hareketi nedeniyle yassılaşabilir. Yaklaşan tam Güneş tutulması, gökbilimcilere Güneş'teki bu fenomenleri daha iyi anlamaları için bir fırsat sunacak. Bu nedenle NASA, tutulma sırasında Ay'dan bilgi toplamak için gönüllülere ihtiyaç duyuyor.

Dünya'nın doğal uydusu olan Ay, Güneş'in yassılığını ölçmede önemli bir rol oynayabilir. Tutulma sırasında Ay'ın kraterlerden, tepelerden ve vadilerden oluşan engebeli arazisi üzerinden geçen Güneş ışığı, "Baily boncukları" olarak bilinen küçük ışık parıltıları oluşturur. Uydu görüntüleri, Ay'ın topografisinin detaylı haritalarını çıkarmaya yardımcı olduğundan, uzmanlar Güneş'in önünden geçtiği sırada Ay'ın özellikleriyle Baily boncuklarını eşleştirebilirler.

Bu parıltılar, gözlemcinin tam tutulma güzergahı içindeki konumuna bağlı olarak değişebilir. Ancak çok sayıda gözlemcinin veri toplaması durumunda, Güneş'in yassılığındaki yüzey değişkenliklerini daha iyi anlamak mümkün olabilir. 8 Nisan'daki tutulmanın altında milyonlarca farklı konum olabileceği düşünüldüğünde, SunSketcher programına katılanlar bu verilerin toplanmasına yardımcı olabilirler.

Bilgisayarlar nasıl düşünür? Bilgisayarlar nasıl düşünür?

SunSketcher gönüllüleri, telefonlarını Güneş tutulması sırasında yukarı doğru tutarak video veya fotoğraf çekmelidirler. Bu veriler toplandığında, Güneş diskinin boyut ve şeklinin birkaç kilometrelik hassasiyetle hesaplanabileceği belirtiliyor. Bu bilgiler, Güneş'in kütleçekiminin iç gezegenlerin hareketlerini nasıl etkilediğini incelemek ve kütleçekim kuramlarını test etmek için kullanılabilir.