Türkiye’nin Türk Cumhuriyetlerine açılan kapısı olarak bilinen Iğdır-Nahcivan arasındaki sınır kapısı 1 Temmuz itibariyle Nahcivan Özerk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu kakarı  ile KOVİD 19 tedbirleri gerekçesiyle 90 günlük süreyle kapatılmıştı. Kapatma kararına büyük tepkiler gösteren Iğdırlı ve Nahçıvan'lı vatandaşlar hasretle kapının tekrar açılmasını beklemektedirler.

 Ticaret ve Turizm alanında Iğdır ve Nahcivan esnafının tek gelir kaynağı olan sınır kapısını kapatılmasının ardından Iğdırlı ve Nahçıvan'lı esnaflar büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar.

Iğdırlı Esnafların zor günlerden geçtiği bu günlerde esnafın perişan halini gören Iğdır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Atakan Demirci, Iğdır esnafının tepkilerini dile getirdi.

 Iğdır Esnafını dolaşan ve sorunlarını dinleyen Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Atakan Demirci, “Nahçıvan’la aramızda bulunan sınır kapısının Nahçıvan tarafından tek taraflı kapatılması sonrası esnaflarımızın hepsi zor durumda kaldı. Iğdır Türkiye’mizin en ücra bölgesinde olan bir il. Tek ticaret yerimiz Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’dir. Onlar bizimle ticaret alanında iş yapıyorlar, bizlerde onlarla turizm alanında iş yapıyoruz. Karşılıklı ticaretimiz sayesinde Iğdırlı ve Nahçıvan'lı esnaflar kendi ayaklarının üzerinde durmaktaydılar. Sınır kapısı 1 Temmuzdan itibaren kapatıldı. Aradan geçen yaklaşık 40 günlük sürede Iğdırlı esnaflar siftah dahi yapamamaktalar. Aynı şekilde Nahçıvan esnafı da zor durumda. Türkiye’den Nahçıvan’a Turist gitmediği için onlarda perişan haldeler.

Hemen hemen hergün esnaflarımızı geziyorum, sorunlarını dinliyorum. Esnaflarımız Nahcivan kapısının açılması için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a Iğdırlı ve Nahçıvan'lı esnaflar adına seslenmemi istiyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’le olan gardaşlığına bütün dünya hayran durumda. Ama bu gardaşlığı nedense biz Iğdırlılar ve Nahçıvan'lılar bir türlü görememekteyiz.

Bizde atadan beri Türk ve Müslüman olmayanlara “Gavur” derler. Edirne’de gavur olan Bulgarlara Türkiye’ye kimlikle girip istedikleri gibi alışveriş yapıp gitme imkanı tanınıyor. Ama “biz iki devlet, bir millet olan” iki gardaş birbirimize sınır kapılarımızı kapatıyor, evimize gelme diyoruz. Türkiye Azerbaycan’a gerek dış siyasette, gerek askeri harekette ve gerekse bir devletin ihtiyaç duyacağı her alanda yardımlarını sonuna kadar sunarken, Azerbaycan’ın ve özellikle Nahcivan Özerk Cumhuriyetinin Türki’ye ye karşı uyguladıkları yaptırımları ve gereksiz uygulamaları anlamış değiliz” dedi

Türkler’in Nahcivan’a giderken kendilerinden alınan paralara değinen Başkan Demirci, “Türklere dolaylı yollardan Azerbaycan’a gelmeyin uygulaması yapıyorlar. Iğdır’dan Nahcivan’a giderken Nahcivan tarafı 60 manat sigorta, 15 dolar toprak bastı parası alıyor. Tırlardan ise toprak bastı olarak 600 dolar alıyorlar. Oda yetmemiş gibi şimdide Türkiye’den Nahcivan’a aracınızla gidip oradan akaryakıt alırsanız 0.60 dolar litre başı vergi alacaklarını uygulamaya koydular. Bize bu uygulamalarla Azerbaycan’a gelmeyin mi diyorlar. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Sayın İlham Aliyev’e Iğdırlılar ve Nahçıvan'lılar adına seslenmek istiyorum. Lütfen gardaşın gardaş'a olan kapısını kapatmayın. Nahçıvan'la aramızda olan sorunlara el atın. Bizleri rahatlatın” dedi