MYK sınav yapıcı olabilmek için bazı şartları taşımak gereklidir.
MYK Sınav Yapıcı Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
MYK sınav yapıcı olmak isteyenler için MYK yönetmeliğinin 17.maddesi gereğince seminerler düzenlenmektedir. Bu pozisyona sahip olmak isteyen kişiler ve kurumlar bu seminerlere katılmak zorundadır. Seminerlere 2 personelin katılması zorunludur. Bunlardan biri mutlaka kalite yönetiminden sorumlu personel olmalıdır.
MYK sınav yapıcıların bu pozisyona gelebilmeleri için geçirdikleri birçok aşama mevcuttur. Öncelikle, uzman oldukları mesleklerdeki belirlenmiş ulusal yeterlilik ölçütlerini taşımaları gerekmektedir. Bu ölçütler şirketlere ve iş kollarına göre değişkenlik göstermektedir.
MYK sınav yapıcılarda aranan ulusal yeterlilik ölçütleri genel itibariyle şöyledir:
- En az lisans düzeyinde bir diplomaya sahip olmak
- Akreditasyon kuruluşu tarafından verilen değerlendirici eğitimini tamamlamış olmak
- 3-10 yıl arasında istenen mesleki deneyime sahip olmak
- Akademisyen, tekniker ve ya mühendis gibi unvanlara sahip olmak
MYK sınav yapıcı olabilmek için bu şartlara sahip olmak gerekmektedir.
MYK Sınav Yapıcı Belgesi Nasıl Alınır?
MYK sınav yapıcı belgesi almak isteyen kişiler öncelikle MYK’ye ön başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Daha sonra MYK bu başvuruları inceler ve uygun gördüklerini onaylar. Başvuruları olumlu değerlendirilen adaylar “yetkilendirme ön sözleşme” adı verilen sözleşmeyi imzalar. Kişilerin bu belgeyi almak amacıyla MYK’ye başvuruda bulunabilmeleri için "TS EN ISO/IEC 17024:2012 Uygunluk Değerlendirmesinin uluslararası standartlara göre teyit edilmesi gerekmektedir.
Bu süreçleri olumlu olarak tamamlayan kişiler MYK’ye yetkilendirilme için başvuruda bulunması gerekmektedir. MYK bu başvuruyu olumlu sonuçlandırdıktan sonraki aşama ise “yetkilendirme sözleşmesi” imzalatmasıdır. Son aşama da tamamlandıktan sonra kişiler MYK mevzuatına uygun olarak sınav faaliyetlerini uygulamaya geçebilir. Kişilerin yetkilendirilme süreçleri ortalama olarak 8 ile 10 ay arasında sürmektedir.
MYK Sınav Yapıcı Olmanın Maliyeti Ne Kadar?
MYK sınav yapıcıların MYK’ye katılım sağlamak zorunda olduğu seminerler ve akreditasyon süreci için belli bir ücret ödemek zorundadır.
Akreditasyon sürecinin ücreti Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAB) tarafından belirlenmektedir. Seminer ücretleri ise; seminer, yetkilendirilme başvuru masrafı, yıllık aidat ve denetim maliyetlerini içermektedir. Böylelikle seminer ve akreditasyon ücretlerini ödeyip, başvurularını tamamlayarak belgelerini alan kişiler
MYK sınav yapıcı olarak faaliyete geçebilirler.