Ekonomi

Mutluluğun maliyetini hesapladılar: Türkiye'de mutlu olmak kaç para?

Abone Ol

Araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışmada, 173 ülkede vatandaşların mutlu olmak için yılda ne kadar paraya ihtiyacı olduğu hesaplandı. Araştırmadaki sonuçlara göre hesaplananın üzerindeki herhangi bir miktarın "bireyin mutluluğu üzerinde hiçbir etkisi yok".

Döviz sağlayıcısı S Money tarafından gerçekleştirilen araştırma, dünya genelinde mutlu olmak için gereken yıllık gelirin farklı ülkelerde ne kadar olduğunu inceledi. İşte bu çalışmanın sonuçlarına göre bazı ülkelerde mutluluğun maliyeti oldukça yüksekken, diğerlerinde daha düşük olduğu görüldü. 

İRAN

Araştırma sonuçlarına göre İran, mutlu olmak için yıllık 239 bin 700 dolar gelire ihtiyaç duyan ülke olarak öne çıkıyor.

YEMEN

Yemen 172 bin 140 dolar ile bu listeye ikinci sıradan katılırken, Avustralya vatandaşlarının mutlu kalabilmeleri için gereken meblağın 121 bin 191 dolar olduğu belirlendi.

İLK 10 ÜLKE 

173 ülke arasında yapılan araştırmaya göre; ilk on ülke arasında Zimbabve 118 bin 342 dolar, Norveç 117 bin 724 dolar, İsviçre 115 bin 745 dolar, Yeni Zelanda 114 bin 597 dolar, İsrail 112 bin 506 dolar, İzlanda 111 bin 908 dolar ve ABD 105 bin dolar bulunuyor.

EN UCUZ MUTLULUK SİERRA LEONE'DA

Döviz sağlayıcısı S Money tarafından gerçekleştirilen araştırma, mutluluğun en uygun fiyatlı olduğu ülkenin Sierra Leone olduğunu gösteriyor. Sierra Leone'de mutluluk, yıllık 8,658 dolar gelirle denge sağlıyor. Onu, yıllık 10,255 ABD Doları gelirle Surinam izliyor, ardından Madagaskar (11,355 ABD Doları) geliyor.

TÜRKİYE'DE MUTLU OLMAK 

Türkiye ise araştırmaya göre, mutluluğun görece daha ucuz olduğu ülkelerden biri olarak değerlendiriliyor. Bir kişinin Türkiye'de mutlu olabilmesi için yıllık 14 bin 254 dolara yaklaşık 385 bin TL'ye ihtiyaç duyduğu belirlendi.

ÜNİVERSİTENİN ÇALIŞMALARI ANALİZ EDİLDİ 

Bu araştırma, mutluluğun gelirle ilişkisini analiz eden Purdue Üniversitesi'nin çalışmasından yararlandı. Araştırmacılar, her ülkedeki mutluluk ve gelir ilişkisini ölçen Yaşam Değerlendirmesi (LE) doyum noktasını kullanarak sonuçları elde ettiler. Bu doyum noktası, gelirdeki artışın bireylerin mutluluğu üzerinde etkisiz olduğu gelir seviyesini temsil ediyor. Sonuçlar, farklı ülkelerdeki yaşam maliyetlerini de dikkate alarak hesaplandı.

Öte yandan araştırmaya hesaplanan mutluluk maliyetlerinin döviz kurlarına göre değişkenlik gösterebileceği notu düşülmüş. Bu nedenle hesaplamaların güncel döviz kurlarına göre yeniden hesaplanmasının daha sağlıklı olacağı bildirilmiş.