Gazze Şeridi'nde 251 gündür devam eden katliamlarda şehit sayısı 37 bini aştı. Tüm dünyanın umut bağladığı ateşkes görüşmelerinden yine bir sonuç çıkmazken, İsrail-Lübnan sınırındaki gerilim ise giderek tırmanıyor. Hizbullah üst düzey komutanının öldürülmesinin ardından intikam yemini etti. İsrail askerlerinin mancınık kullanarak Lübnan'a yangın çıkarıcı maddeler fırlattığı ve sınırın diğer tarafını ateşe verdiği görüldü.

Ateşkes anlaşması ile ilgili konuşan ve ismi açıklanmayan Hamas yetkilisi İsrail hapishanelerinden serbest bırakılacak mahkumların uzun süreli hapis cezasına çarptırılmış 100 Filistinliden oluşmasını talep ettiklerini söyledi. Hamas yetkilisi, İsrail'in hazırladığı belgede uzun süreli cezalara çarptırılan 100 mahkumun kapsam dışında tutulduğu, serbest bırakılacakların yalnızca 15 yıldan az cezası kalan mahkumlarla sınırlandırıldığını vurguladı.

Yetkili, "Hamas liderliğine göre itirazı gerektirecek önemli bir değişiklik yok. Taleplerimiz arasında Gazze'nin yeniden inşası, sınır geçişlerinin açılması da dahil olmak üzere ablukanın kaldırılması, insanların hareketine izin verilmesi ve ürünlerin kısıtlama olmaksızın girişinin sağlanması yer alıyor" şeklinde konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas'a "pazarlığa son verme zamanının geldiğini" söyledi. Blinken Doha'da gazetecilere yaptığı açıklamada ABD ile arabulucu Katar ve Mısır'ın "bu anlaşmayı sonuçlandırmaya çalışacaklarını" belirtti.

İsrail katliamlarına Lübnan'da devam ediyor: 182 ölü, 727 yaralı İsrail katliamlarına Lübnan'da devam ediyor: 182 ölü, 727 yaralı

 Türkiye olarak elimizden geleni yapıyoruz   

Samimi Haber Arzu Erdoğral Müşerref Pervin Durgut Röportajı

Gelişmeler bu şekildeyken Samimi Haber’e konuşan AK Parti Milletvekili AKDENİZ PA Müşerref Pervin Tuba Durgut “Barışın gerçekleşmesini Türkiye olarak sonuna kadar destekliyoruz. Umarız İsrail görüşmelerde tavrını barıştan yana koyar. Biz de Türkiye olarak bu konuda elimizden geleni yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Dışişleri Bakanlığımız barışın gelmesi için yoğun diplomasi yürütüyor. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi: ‘Başta ABD olmak üzere Güvenlik Konseyi üyelerinin bu kararın arkasında durup hemen ateşkesi sağlamak için İsrail'e gerekli baskıyı yapmalıdır’. Zira İsrail’in barışı sağlamak gibi bir niyeti olduğunun emareleri çok zayıf. Bu zamana kadar İsrail inatla soykırıma devam etti ve barış çabalarını hep boşa çıkardı. BM Güvenlik Konseyi’nin Gazze’de ateşkes sağlanmasına yönelik 2735 sayılı kararını bu açıdan büyük bir fırsat olarak görüyorum. Bugüne kadar alınan kararları ve uluslararası hukuku hiçe sayan İsrail’in, söz konusu kararı derhâl uygulaması için ABD ve Avrupa ülkeleri mutlaka baskı yapmalıdır.” dedi.

 İsrail'e baskının artırılması çağrısında bulundum  

Durgut sözlerine şu şekilde devam etti;

“Gazze'de İsrail'in işlediği savaş suçlarını ve Filistinlilerin uyguladığı soykırımı TBMM'nin üyesi olduğu parlamenter asamblelerde gündeme getiriyor, Parlamenter diplomasinin tüm araçlarını kullanıyoruz. 

Son olarak 12-14 Mayıs 2024 tarihlerinde Portekiz'in Braga şehrinde gerçekleştirilen AKDENİZ PA 18'inci Genel Kurulu'nda yaptığım konuşmalarda Gazze'de yaşanan insanlık dramını gündeme getirdim. Üye ülkelere İsrail'e baskının artırılması çağrısında bulundum. 

Ak Parti Milletvekili Akdeni̇z Pa Müşerref Pervin Tuba Durgut Gazze Açıklaması
Asamble üyesi İsrail'in korkusundan katılamadığı Genel Kurul'da özellikle kadın ve çocukların doğrudan etkilendiği, inanılmaz boyutlara ulaşan insanlık dışı ablulaya son verilmesi ve biran evvel Gazze'ye insani yardımın ulaştırılması için özellikle yabancı kadın milletvekilleri ile istişarelerde bulundum. 

Gazze'yi gündemde tutmaya devam edeceğim 

Bu girişimlerimizin  sonucu olarak da AKDENİZ PA Kadın Parlamenter Forumu Başkan Yardımcılığına seçildim. Kadın Forumu toplantılarında da Gazze'yi gündemde tutmaya devam edeceğim.”

Editör: Haber Merkezi