Karadeniz’in kuzeyindeki kritik ülke Moldova halkı dün iki farklı konudaki tercihini yapmak için sandık başındaydı. 

Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Avrupa Birliği’ne (AB) katılım oylaması aynı anda yapıldı. Cumhurbaşkanlığı için hiçbir aday gereken salt çoğunluğu elde edecek oya ulaşamayınca seçim ikinci tura kaldı. AB referandumunu ise ‘evet’çiler kazandı. 

Ülkede 3 milyonun biraz üzerinde seçmen bulunuyor. Moldova Merkez Seçim Komisyonu verilerine göre, seçime katılma oranı %51,68 oldu.

Sandu ve Stoyanoglu ikinci turda yarışacak

Cumhurbaşkanlığı koltuğuna ikinci dönem için oturmak amacıyla aday olan mevcut Cumhurbaşkanı Maya Sandu, dünkü seçimde oyların %42.21’ini aldı. Diğer favori aday, Gagavuz kökenli eski Moldova Başsavcısı, Moldova Sosyalistler Partisi adayı Aleksandr Stoyanoglu ise %26,15 oy alabildi. Bu sonuçla Batı/AB yanlısı Sandu ve Rusya yanlısı Stoyanoglu ikinci tura kaldı. 

Diğer cumhurbaşkanı adayları, Bizim Parti adayı, eski Baltsi Belediye Başkanı Renato Usatiy %13,77, eski Gagauz Yeri Özerk Bölgesi Başkanı İrina Vlah ise %5,42 oranında oy aldılar. 

Moldova Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Anjelika Karaman, başkent Kişinev'de seçim ve referandum sonuçlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, cumhurbaşkanlığı için yarışan 11 adaydan hiçbirinin gereken %50’nin üzerinde oy alamadığını, en çok oyu alan iki aday Sandu ve Stoyanoglu’nun 3 Kasım’da yapılacak ikinci tur seçiminde yarışacağını açıkladı. 

2E18F9B9 3B7D 4716 8E72 E948F643D440

AB oylamasında “bıçak sırtı” sonuç

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle aynı anda yapılan AB’ye katılım oylamasında ise resmi olmayan ve kesinleşmemiş sonuca göre “evet” oyları %50.46 ile çok az farkla önde, “hayır” oyları ise %49.54 dolayında. 750 bin 181 kişi “evet”, 736 bin 531 kişi ise “hayır” oyu verdi. Moldova Merkez Seçim Komisyonu’nun kesin olmayan verilerine göre, referanduma yaklaşık 1 milyon 476 bin kişi katıldı. Yurt dışından gelen çok az miktarda oy haricinde, oyların %99.73’ü sayıldı.

Sayımın ilk saatlerinde “hayır” oyları önde gidiyordu ancak yurt dışında yaşayan Moldovalıların kullandığı oyların sonuçları gelmeye başlayınca, denge bu kez “evet”e döndü. Ancak aradaki çok az fark, dengenin her an değişebileceğinin de göstergesi. Bununla birlikte, sayılmayan oyların çok az miktarda kaldığı da bildiriliyor.

İsrail Beyrut'a yine saldırdı İsrail Beyrut'a yine saldırdı

Ülkeyi iyi bilen kaynakların aktardığına göre, başta başkent kişinev olmak üzere halkın genel eğilimi AB’ye katılmaktan yana ancak özellikle küçük kentler ve taşra halkı üzerinde Rusya’nın etkisi büyük ve bu kesimler AB’yi reddetmekten yana oy kullandılar. Söylentiler, Rusya’nın AB referandumunda bol keseden rüşvet dağıttığı yönünde.

Editör: Elif Erbay