HABER MERKEZİ

Moldova’da bugün cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Avrupa Birliği’ne katılım referandumu yapılıyor.

AB’ye dahil olmaktan yana tavır alan mevcut Cumhurbaşkanı Maya Sandu’nun da görev süresinin sona ermesi nedeniyle ikinci dönem için yeniden aday olduğu seçimlerdeki 11 aday içinde, 2015-2023 yılları arasında Gagavuzya Başkanı olarak görev yapan İrina Vlah da var.

Moldovalılar bugünkü seçimlerde cumhurbaşkanlarını seçerken aynı zamanda ülkelerinin önümüzdeki yıllardaki yönünü de belirleyecekler.

Moldova’da, Gagavuz Özerk Bölgesi dışında bir de; ana dilleri Rusça olup aynı zamanda vatandaşlarının Rusya Federasyonu pasaportuna sahip olduğu de facto Transdinyester Cumhuriyeti bulunuyor. Yaklaşık 3,5 milyon nüfuslu ülkede 2 milyona yakın seçmen bulunuyor.

Rusya, etkisi altında olan ve halen askeri birliklerinin de mevcut olduğu bu bölgenin Ukrayna ile sınır komşusu olması dolayısıyla, seçimleri çok özel bir ilgi ile izlerken, Avrupa da uzun süredir yaptığı yardım ve yatırımlarla desteklediği ülke halkının entegrasyon konusundaki samimiyetini görmek istiyor.

Moldova seçimleri AB-ABD-Rusya çekişmesinin yansıması

Sert ve dozajın günbegün arttığı seçim sürecinin ardından, karşıt düşüncede olan grupların sonuçları sükunetle karşılayacağı konusunda da tereddüt ve kaygılar hakim.

Bölgeyi yakından takip eden uzmanlar, bugünkü Moldova seçimlerinin, Rusya’nın işgali altındaki Ukrayna’nın hemen yanıbaşındaki ülkeyle sınırlı bir mücadele olmadığı, bölgedeki AB-ABD-Rusya çekişmesinin küçük bir yansıma olduğu görüşünü dile getiriyor. 

İsrail, Sinvar’ın ailesiyle tünelde yürüdüğü görüntüleri paylaştı İsrail, Sinvar’ın ailesiyle tünelde yürüdüğü görüntüleri paylaştı

İstanbul’da kuyruk uzadı

İstanbul’daki seçim sandığının yer aldığı Moldova Başkonsolosluğu önünde de sabahın erken saatlerinde başlayan uzun kuyruk, öğle saatlerine doğru daha da uzadı. Moldova seçimleri için oy kullanmaya gelen yüzlerce kişinin caddede oluşturduğu kuyruk, görenlerin ilgisini çekti.

Moldova seçimlerinde sandıklar bu akşam 21:00’de açıldıktan sonra sonuçların kısa sürede alınması bekleniyor.

Sandu kazanamazsa ülke karışabilir

Seçimin iki favorisi bulunuyor: Yeniden cumhurbaşkanlığına aday olan AB yanlısı Maya Sandu ve kendisi doğrudan AB karşıtı olmasa da AB’ye katılıma karşı çıkanların desteklediği, Gagavuz kökenli, eski Moldova Başsavcısı Aleksandr Stoyanoglu.

Kamuoyu yoklamaları Sandu’yu biraz daha önde gösterse de, Stoyanoglu’nun da seçilme şansı bulunuyor. Moldova medyasında, Sandu’nun kazanamaması durumunda Moldova’nın karışabileceği ve Rusya’nın bu karışıklığa duyarsız kalmayacağı, Moldova’yı da yutmaya kalkışabileceği iddiaları dolaşıyor.

Editör: Yasin Paşalı