Suriye operasyonunun ayak sesleri Türkiye'nin güvenliğini sağlamak için yükseliyor. Sınır hattında terör örgütlerinin varlığına defaatle izin vermeyeceğini söyleyen Türkiye, ABD ve Rusya faktörlerini de masada değerlendiriyor. Eski Albay Mithat Işık Samimi Haber ekibine operasyon öncesini, operasyon safhasını ve sonrasında neler olabileceğini anlattı.

"Rusların kontrolünde olan bölgede PKK-PYD'liler var"

Eski Albay Işık Suriye'ye yapılacak operasyon için düşüncelerini Samimi Haber mikrofonlarına dile getirdi: "Bizim Fırat'ın batısında operasyon yapacağımız bölge genelde bizim kontrolümüzde olmayan ve şu anda Rusların kontrolünde olan ama PYD ve PKK’nın yerleştiği bölgeler var. Tel Rıf’at ve Meriç... Şimdi bu iki bölgenin iki kasabanın PKK-PYD'nin elinde olması bizim Fırat Kalkanı ile kontrol altına aldığımız Cerablus ve El Bab'ı tehdit ediyor aynı zamanda batı tarafında Afrin'i tehdit ediyor. Türkiye'nin Fırat Kalkanı harekatının doğusunda kontrol altına aldığımız Cerablus, El Bab ve Afrin bağlantısını sağlayabilmemiz için Menbiç ve Tel Rıf’at ın bizim kontrolümüzde olması lazım."

"Hava kuvvetleri kullanılırsa en kısa sürede olumlu sonuç alırız"

Mithat Işık TSK'nın hangi kuvvetlerini kullanacaklar sorusuna, "Fırat'ın batısı için kara kuvvetlerimizi kullanacağız. Orada bulunan kendi kara kuvvetlerimizin önünün açamazsak menzil toplarımız ve topçu silahlarımız var ama harekatı uzatır. Ama hava birimlerini kullanırsak düz bir arazide geçeceği için çatışma en kısa sürede sonuç olumlu sonuçlar alırız." cümleleriyle yanıt verdi.

"Türkiye'nin Suriye'de izlediği iki politika var"

Türkiye'nin izlediği politikalar nelerdir sorusuna Işık : "Türkiye'nin Suriye'de izlediği iki politika var birisi Fırat'ın Batısı diğeri Fırat'ın Doğusu. Fırat'ın doğusunu Barış Pınarı Harekatı ile Resulayn ve Tarabyat'ı kontrol altına aldık. Fırat'ın doğusunda iki bölge PKK'nın Ayn el-Arab ve Kamışlı bu iki bölgede hem rejim kuvvetleri hem ABD hem de PKK-PYD var. Bizim Suriye'nin kuzeyinde olan tehdidi önleyebilmemiz için PKK-PYD'yi tüm Suriye'de etkisiz hale getirmemiz lazım. Türkiye'nin Suriye'ye yapmış olduğu barış pınarı ve zeytin dalı harekatı doğru yapılmış olan bir harekat olarak değerlendiriyorum. Eğer bu operasyonları yapmasaydık bir iç göçle karşı karşıya kalırdık. Türkiye'nin güvenliğini sınırlardan sağlamamız mümkün değil. Çünkü karşımızda sınırlarını koruyacak devlet yok devletimsi yapılar var bunlarda teröristler."

"Türkiye'de kalıyorlarsa bu Avrupa içinde tehlikeli"

Operasyon sonunda Suriyelilerin gönderileceğini söyleyen Işık, "Eğer Suriye'nin kuzeyinde Dicle'den İdlib'e kadar olan bölgede 920 km genişliğinde 30 km derinliğinde olan bölgeyi terör örgütlerinden temizlediğimiz durumda oluşturulacak olan yerlere 4 milyon Suriyeli güvenli bölgeye dönecektir. Türkiye'de kalıyorlarsa bu Avrupa içinde tehlikeli. BM’nin yapacağı adımlarla orda modern köyle şehirler oluşturulacak. Şu anda orda Cerablus gibi kontrol altına aldığımız bölgelerde okul ve hastane gibi yapılar yapıldı hayat normale döndü. Zaman zaman Cerablus'tan, Kobane'den yapılan saldırılar oradaki yaşamı zorlaştırıyor. Güvenli hat olursa oralarda daha güvenli bir hal alacak. Suriye'de kurulacak olan devlet kendi toprağına sahip çıktığı zaman bizim oradaki işimiz biter. Şu anki hükümette teröristler var hem sınır vilayetleri zarara uğratır hem de sınırdaki etnik yapımızı değiştirir." ifadelerini kullandı.

"Suriye Demokratik Güçleri teröristtir"

Suriye Demokratik Güçlerin'den gelen açıklamaya cevap veren Işık: "Türkiye'nin Suriye'ye yapacağı harekat insani krizden çok insani krizi önlediği gibi PKK ve PYD'den gelecek olumsuzlukları da önleyecek. Suriye Demokratik Güçleri ismi ABD’nin teröristleri gizlediği bir örgüttür. Yapılacak operasyon geçmişte olan krizleri bitireceği gibi insani krizleri önleyecektir."

"Türkiye, Ukrayna-Rusya savaşı öncesi harekatı düşünüyordu"

Operasyon sinyalinin Ukrayna-Rusya savaşından dolayı Rus askerlerinin bölgeden çekilmesinden sonra gelmesini şu sözlerle açıkladı: "Türkiye, Ukrayna-Rusya savaşı öncesi harekatı düşünüyordu. ABD bölgede verdiği sözü tutmadı bölgeyi bizim yerimize Ruslara verdi. Ruslar bölgeye operasyon olacağını biliyordu. Türkiye gelecekteki tehditleri önlemek için operasyon yapacaktı. Soçi mutabakatında verilen sözü Ukrayna savaşı yüzünden gerçekleştiremediler."

"ABD sahada müttefikliğe yakışmayan hareketler sergiliyor"

Dışişleri Bakanlığından ABD’ye Suriye telefonu ”Gerekeni yaparız.” sözünün anlamını da değinen Eski Albay Mithat Işık, "ABD orada müttefikliğe yakışmayan hareketler sergiliyor. Terör örgütüne tırlarla yardım yaptıktan sonra sonra da 'Terörle mücadele ediyorum' demesi doğru bir hamle değil. Terör örgütüyle terör örgütüne karşı mücadele edemezsiniz. Kore'de Türklerin ABD’li komutanlara yaptıklarından sonra bize karşı böyle bir şey yapılmasının sebebi ABD de bulunan lobilerdir. ABD’nin bu lobilerden kurtulması lazım. ABD doğuda ve Kafkaslar'da etkili olmak istiyorsa Türkiye ile iyi geçinmesi lazım." dedi.

"15 Temmuz'dan hemen sonra Cerablus ve El Bab kontrol altına aldı"

Mithat Işık'ın gündeminde geçmişteki operasyonlar da vardı. Suriye operasyonlarının 15 Temmuz'dan sonraki aşamasını, "Biz Suriye'de 3 operasyon yaptık. 15 temmuzdan hemen sonra Cerablus ve El Bab'ı kontrol altına aldı. Fırat'ın batısında Afrini kontrol altına alındı Fırat'ın doğusunda da Resulayn ve Tarabyat kontrol altına alındı. Şu anda o bölgelerde hayat normale döndü. Bizim yapacağımız operasyonlardan sonra da Tel Rıf'at, Membiç, Kobane ve Kamışlıyıda kontrol altına alacağız." bu cümlelerle değerlendirdi.