TBMM (AA) - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Pençe-Kılıç Harekatı'nın terör örgütüne yönelik son dönemde gerçekleştirilen en büyük, en kapsamlı ve en etkili hava harekatı olduğunu belirterek, "Sadece ve sadece teröristlere ait yapılar hedef alınarak başarıyla icra edilen bu harekatta, terör örgütüne ait çok sayıda barınak, sığınak, mağara, tünel, depo ve sözde karargahlar tam isabetle imha edildi, aralarında terör örgütünün sözde yöneticilerinin de bulunduğu çok sayıda terörist etkisiz hale getirildi." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığının 2023 yılı bütçesinin sunumunu yapan Akar, savunma ve güvenlikle ilgili hususların devletin ve milletin bekası açısından vazgeçilmez olduğunu, günlük tartışmaların dışında tutulması gerektiğini söyledi.

Artan risk, tehdit ve tehlikelere bağlı olarak güvenlik kaygılarının en üst seviyeye çıktığı bir dönemden geçildiğini, gelişmeleri yakından takip ederek, her türlü tedbiri almayı sürdürdüklerini dile getiren Akar, "Köklü tarihi, coğrafyası, değerleri, dinamik nüfusu ve güçlü ordusuyla artık dünyada güvenlik üreten bir ülke konumuna gelen Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın uluslararası alanda kurduğu çok boyutlu ilişkilerle özne haline gelmiş, ülkemizin etki alanı üç kıta, ilgi alanı tüm dünya olmuştur." ifadesini kullandı.

TSK'nın Cumhuriyet tarihinin en yoğun döneminden geçtiğine dikkati çeken Akar, "Kahraman silahlı kuvvetlerimiz egemenlik ve bağımsızlığımız için 'hudut namustur' anlayışıyla hudutlarımızın güvenliğini sağlamakta, terörü kaynağında yok etme stratejisi ile yurt içinde ve sınır ötesinde tüm terör örgütlerine karşı mücadele etmekte, denizlerimizde ve semalarımızdaki hak ve menfaatlerimizi azim ve kararlılıkla korumakta, aynı zamanda yedi iklim üç kıtaya barış, huzur ve adaleti götüren atalarımızdan aldığı ilhamla, bölge ve dünya barışına katkıda bulunmak için de her türlü gayreti göstermektedir." diye konuştu.

Hudutların 7 gün 24 saat esasına göre kesintisiz olarak bugüne kadarki en yoğun ve en etkili tedbirlerle korunduğunu vurgulayan Akar, hudut hattında sınır fiziki güvenlik sistemine dayalı tel örgü, hendek, duvar ve gözetleme sistemlerinden meydana gelen dünya standartlarında, yüksek teknolojiye sahip araç, gereç ve teçhizatın kullanıldığını söyledi.

Akar, tüm bu sistemlerin, bütün kademelerden ve Ankara'daki Kara Kuvvetleri Harekat Merkezi'nden de izlenebildiğini belirterek, bu yılın başından itibaren hudutlarda 234 bin 282 kişinin geçişinin engellendiğini, yakalanan 7 bin 107 düzensiz göçmen ile 724 teröristin kolluk kuvvetlerine teslim edildiğini kaydetti.

Hudutlarda alınan bu yoğun önlemler ve sınır ötesinde yapılan etkin operasyonlar sonucunda, terör örgütü elebaşlarının da itiraf etmek zorunda kaldığı gibi, terör örgütünün hudutlardan eleman ve malzeme aktarımının çok büyük ölçüde engellendiğini, durma noktasına geldiğini ifade eden Akar, şunları söyledi:

"Tüm bu üst düzey tedbirlere, personelimizin olağanüstü kahramanlık ve fedakarlığına rağmen milli bir mesele olan hudut güvenliği, maalesef zaman zaman tartışma konusu yapılmakta, resmi açıklamalar ve yapılan bilgilendirmeler dikkate alınmadan gerçek dışı, abartılı ve yanıltıcı bazı söylemler ortaya atılmaktadır. Mehmetçik, her türlü arazi ve hava koşulunda büyük bir kahramanlık ve fedakarlıkla görev yapmaktadır. Beklentimiz, sadece ve sadece Mehmetçiğin emeğine saygı gösterilmesidir."

- "Ordubozanlardan yaptıklarının hesabı yargıda sorulmakta"

Milli Savunma Bakanı Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ülkesinin ve milletinin savunmasını ve güvenliğini sağlamak için başta PKK/PYD-YPG, DEAŞ, FETÖ olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı mücadelesini artan bir şiddet ve tempoda taarruzi bir ruhla, azim ve kararlılıkla başarılı bir şekilde devam ettirdiğinin altını çizerek, "24 Temmuz 2015'ten bugüne kadar yurt içinde, Irak ve Suriye'nin kuzeyinde toplam 36 bin 854, bu yılın başından itibaren ise 3 bin 585 terörist etkisiz hale getirilmiştir." dedi.

Operasyonların Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51'inci maddesinde belirtilen meşru müdafaa hakkı kapsamında ve uluslararası hukuka uygun, komşu ülkelerin toprak bütünlüğüne ve egemenlik haklarına saygılı, sadece ve sadece terör unsurları hedef alınarak, dini ve etnik kökenine bakılmaksızın masum insanlar başta olmak üzere tarihi, dini, kültürel dokular, hastaneler, sivil altyapı ile çevrenin güvenliğine ve korunmasına hiçbir ordunun göstermediği kadar azami dikkat ve hassasiyet gösterilerek icra edildiğini anlatan Akar, şöyle devam etti:

"Hal böyleyken, can damarları kesilen ve çökme noktasına gelen bu cani örgütün destekçilerinin boş durmadığı, her fırsatta iftira ve kara propagandaya başvurduğu, bu sefer de TSK'nın kimyasal silah kullandığı yalanını bir kez daha ortaya attığı görülmektedir. Diğer bir deyişle PKK-YPG’nin fiziken çöküşünü gören destekçilerinin kimyasının bozulduğuna tanık oluyoruz. Fizik kimya ilişkisi. Kahraman ordumuzun başarılarına gölge düşürmek, terör örgütüne nefes aldırmak isteyenlerin bu alçak iftiraları tamamen gerçek dışıdır, bir hezeyandır. Özellikle yurt dışında bir algı oluşturmaya yönelik 'çamur at izi kalsın' çabasıdır. Bu iftiraları atanlar, bunlara alet olanlar en hafif tabiriyle gaflet ve dalalet, hatta hıyanet içerisindedirler. Tüm dünyanın çok iyi bildiği gibi, TSK'nın envanterinde kimyasal silah ve mühimmat bulunmamakta, uluslararası hukuk ve anlaşmalarla yasaklanmış hiçbir silah ve mühimmat asla kullanılmamaktadır. Bu yalan ve iftira kampanyalarını yürütenler, binlerce evladı terör nedeniyle şehit ve gazi olan asil milletimiz nazarında zaten mahkum olmuşlardır. Bu terör sevicilerinden, ordubozanlardan yaptıklarının hesabı yargıda sorulmakta, süreç yakından takip edilmektedir."

- "Fitne ve fesat yuvalarının beyhude çabaları"

Hulusi Akar, bu konuda dikkat ve hassasiyet gösteren, yerli ve milli bir duruş sergileyen siyasi partilere, kurum ve kuruluşlara ve vatandaşlara teşekkür ederek, şunları kaydetti:

"İçeride ve dışarıda yapılan diğer bir kara propaganda da terörle mücadelemizin Kürt kardeşlerimize karşı olduğu iftirasıdır. Bu yalandır, alçaklıktır. Suni gündem oluşturmaya çalışan fitne ve fesat yuvalarının beyhude çabalarıdır. Bir kez daha vurgulamak isterim ki bütün dünya duysun; bin yıldır bu coğrafyayı, ekmeği, suyu birlikte paylaşan Türkler ve Kürtler kardeştir. Fitne ve fesat yuvaları çatlasalar da patlasalar da bu kardeşlik ölümsüzdür, ebedidir. Bunun en açık göstergesi de vatan için, bayrak için, Cumhuriyet için omuz omuza mücadele verirken canlarını feda eden ve şehitliklerimizde yan yana yatan kahramanlarımızdır, şehitlerimizdir. Bizim için terörün ve teröristin etnik, dini, mezhepsel ayrımı söz konusu değildir. Tek hedefimiz teröristlerdir."

Teröristin olduğu her yerin hedeflerinde olduğunu dile getiren Akar, "Artık bunu herkes anlasın. Başta ABD olmak üzere tüm muhataplarımıza 'PKK eşittir YPG' olduğunu her seviyede dile getiriyor ve teröristlere verilen her türlü desteğin kesilmesini ısrarla talep ediyoruz. Sonuç olarak adları ne olursa olsun, kim destek verirse versin 40 yıldan beri ülkemizin başına musallat olan ve enerjimizi tüketen terör bataklığını, kaynağını kurutmakta, ülkemizi ve milletimizi bu beladan kurtarmakta devletimiz kararlıdır." diye konuştu.

- "Alçak saldırılara gerekli karşılık verildi"

Akar, 19 Kasım'da başlatılan ve Irak ile Suriye'nin kuzeyinde icra edilen Pençe-Kılıç Harekatı'na ilişkin de bilgi vererek, "Terör örgütüne yönelik son dönemde gerçekleştirilen en büyük, en kapsamlı ve en etkili hava harekatı olmuştur. Sadece ve sadece teröristlere ait yapılar hedef alınarak başarıyla icra edilen bu harekatta, terör örgütüne ait çok sayıda barınak, sığınak, mağara, tünel, depo ve sözde karargahlar tam isabetle imha edilirken, aralarında terör örgütünün sözde yöneticilerinin de bulunduğu çok sayıda terörist etkisiz hale getirilmiştir." diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Akar, harekat ile teröristlerin inlerinin başlarına yıkıldığını, hainlere büyük darbe vurulduğunu kaydetti.

Teröristlerin sınır hattında sivil vatandaşların ölümüne ve yaralanmasına sebep olan saldırılarına dikkati çeken Akar, "Sivil yerleşim yerlerine, vatandaşlarımızın evlerine, araçlarına zarar veren alçak saldırılara her zaman olduğu gibi gerekli karşılık verildi, verilmekte. Şehitlerimizin, masum insanlarımızın kanını hiçbir zaman yerde bırakmadık, bırakmıyoruz, bırakmayacağız. Teröristlerin yaptıklarının hesabını sorduk, sormaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Irak'ın kuzeyindeki terörle mücadele operasyonlarına da değinen Akar, Irak ile koordineli ve yakın iş birliği içerisinde faaliyetlerin sürdürüldüğünü vurguladı.

Pençe harekatları ile yıllarca teröristler tarafından kullanılan ve girilemez denilen yerlere girilerek tespit edilen yüzlerce mağara, barınak ve sığınağın zorlu arazi ve hava koşullarına rağmen tek tek temizlendiğini ve tahrip edildiğini aktaran Akar, "Mehmetçiğin nefesi teröristlerin ensesindedir. Terör örgütü elebaşları iki gece aynı yerde yatamamaktadır. Diğer bakanlık, kurum ve kuruluşlar ile koordineli olarak sürdürdüğümüz mücadele neticesinde terör örgütündeki çöküş hızlanmış, teslim olmalar artmış ve bu çöküş, elebaşlarının son dönemdeki ifade ve açıklamalarına da yansımıştır." dedi.

Teröristlerin adalete sığınmaktan başka çarelerinin kalmadığını söyleyen Akar, "17 Nisan'da başlatılan Pençe-Kilit Harekatı ile terör koridorundaki kilit kapatılmış, böylece hudutlarımızın ileriden güvenlik ve kontrolü sağlanmıştır. Terörü kaynağında yok etmek maksadıyla yaz-kış demeden icra ettiğimiz operasyonlarımız, en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar aralıksız devam edecektir." şeklinde konuştu.

Bakan Akar, PKK/PYD/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı başarıyla gerçekleştirilen Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatları ile sınırın güneyinde kurulmak istenen terör koridorunun engellendiğini belirterek, "Terör koridoru engellenmeseydi bugün çok daha zor ve karmaşık durumlarla karşı karşıya kalacaktık. Bunun bilinmesi ve anlaşılması lazım." ifadesini kullandı.

- Yunanistan'ın provokatif eylem ve saldırgan söylemleri

Ege ve Doğu Akdeniz'deki gelişmelere de değinen Akar, "Türkiye olarak tüm komşularımızın sınırlarına, hakkına, hukukuna saygılı olduğumuzu, tüm ilişkilerimizde barış, dostluk, diyalog, iyi komşuluk ve iş birliği beklediğimizi her zaman ifade ediyoruz. Yunanistan ise dünyada örneği olmayan akıl, mantık ve hukuk dışı talep ve iddialarla sürekli provokatif eylem ve saldırgan söylemlerle gerginliği artırmak için her türlü girişimde bulunmaktadır." dedi.

Yunanistan'ın kurulduğu günden itibaren "Megali İdea" peşinde 7 aşamada 3 kat genişlemesine, Türkiye'nin burnunun dibine kadar gelmesine rağmen "Yeni Osmanlıcı" diye bir kavram uydurarak Türkiye'yi yayılmacılıkla suçladığına dikkati çeken Akar, şunları kaydetti:

"Türk varlığını yok sayarak asimilasyon politikalarıyla, baskıyla Türkleri sindirmeye, adeta bilinçli kimlik soykırımı yapmaya çalışmakta, terör örgütleriyle iş birliği yaparak teröristlere özellikle Lavrion kampında her türlü yardım ve yataklığı yapmakta, ancak tüm dünyanın bildiği bu gerçekleri de utanmadan inkar etmekte, göçmenlere karşı son derece acımasız, insanlık dışı uygulamalarla onları Türkiye sınırlarına doğru itmektedir. Yunanistan'ın bu zulmü karşısında bugüne kadar her türlü toleransı göstermiş olan AİHM dahi yapılan barbarlıklara artık dayanamaz hale gelmiş ve sonunda Yunanistan'ı suçlu bulmuştur."

- "Kıbrıs bizim milli meselemiz"

Hulusi Akar, Yunanistan'ın son zamanlarda soykırım yalanına ve kara propagandaya da sarıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"100 yıl önce birilerinin maşası olarak Anadolu'yu işgale kalkışan Yunanistan, Türk ordusu karşısında uğradığı hezimetten dahi utanmadan mağduriyet çıkarma peşine düşmüş; yaşadığı bozgunu soykırım diye yutturmak için ne yapacağını şaşırmıştır. Bu kapsamda filmler çekerek, sözde soykırım anıtları dikerek tarihi gerçekleri çarpıtmak için yoğun çaba sarf etmektedir. Ancak asıl mezalim ve soykırım, tebaası olduğu Osmanlı Devleti'ne isyan ettiği süreçte Tripoliçe'de ve 1919-1922 yılları arasında Anadolu'yu işgal girişiminde Yunanistan tarafından yapılmıştır. Bu açıdan Yunanistan, soykırım arıyorsa aynaya bakmalıdır. Yunanistan'ın yaptığı her türlü haksız, hukuksuz eyleme, mütekabiliyet kapsamında diplomatik alanda ve sahada gerekli karşılık verilmektedir. Beklentimiz, kendi halkının da zaten var olan ekonomik sıkıntılarını artıran, refahına ve güvenliğine zarar veren, özellikle bazı belirli Yunan siyasilerin iç politik amaçlarla uzlaşmaz provokatif tavırlarından bir an önce vazgeçmeleri, problemlerin barışçıl yol ve yöntemlerle, diyalogla çözümüne yoğunlaşmalarıdır."

Türkiye'nin her zaman problemleri diyalog yoluyla çözmeye hazır olduğunu dile getiren Akar, "Yunanistan'ın da müttefiklik ruhuna uygun bir şekilde Türkiye'yi bir tehdit değil, güçlü, güvenilir ve etkin bir müttefik olarak görmesi hem kendisinin hem de bölge ve NATO'nun menfaatine uygun olacaktır. Sorunların çözülmesinde üçüncü taraflardan beklentimiz ise tarafsız, objektif, makul, mantıklı ve uluslararası hukuka uygun davranmalarıdır. Samimi temennimiz Ege ve Akdeniz'in dostluk denizi olması, tüm zenginliklerin adil bir şekilde paylaşılmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Kıbrıs'ta Rum tarafının uzlaşmaz tutum ve statükocu tavrı nedeniyle bugüne kadar ortaya konulan çözüm arayışlarının sonuçsuz kaldığını belirten Akar, "Kıbrıs'ta tek çözüm, egemen ve eşit bağımsız iki devletin varlığının kabul edilmesidir. Artık, KKTC'nin uluslararası alanda tanınması için gerekli adımlar atılmaya başlanmış, bu kapsamda geçtiğimiz günlerde KKTC'ye, Türk Devletleri Teşkilatında gözlemci üye statüsü verilmiştir." diye konuştu.

Akar, Kıbrıs'ı milli mesele olarak nitelendirerek, "Sonuç olarak diyaloğa açık olmakla beraber, Kıbrıs, Ege ve Doğu Akdeniz'de hiçbir oldubittiye müsaade etmedik, etmeyeceğiz. Kendimizin ve Kıbrıslı kardeşlerimizin hak ve menfaatlerini korumakta azimliyiz, kararlıyız ve buna da muktediriz." dedi.

(Sürecek)