Arizona'nın Tucson kentinde hayata geçirilen olağanüstü bir proje, Milenyum Kamerası, tam 1000 yıl sürecek bir fotoğraf çekmeye başladı. Proje, geleneksel fotoğraf makinelerinden farklı olarak kavramsal bir sanat eseri olarak nitelendiriliyor. Bu benzersiz kamera, ömrü boyunca sadece bir kere fotoğraf çekecek ve bu fotoğrafın hazırlanması 1000 yıl sürecek.

Milenyum Kamerası Nedir?

Kimsenin Bilmediği Whatsapp Özellikleri Kimsenin Bilmediği Whatsapp Özellikleri

Milenyum Kamerası'nın ilginç tasarımı iğne deliği prensibine dayanıyor; ancak pozlama süresi son derece uzun tutularak tasarlanmış. Dış bakır silindir, 24 ayar altın bir tabakaya açılarak ışığın, özel bir boya pigmenti olan gül kurusuyla kaplanmış yüzeye yavaşça sızmasına izin veriliyor. Tahminlere göre, 1000 yıl sonra insanlar kamerayı açtıklarında, fotoğraf içinde bu uzun süre zarfında meydana gelen her değişikliği gözlemleyebilecekler.

Proje, şu anda bir bankanın yanındaki bir direğe monte edilmiş durumda ve yanındaki duyuru panosu, projenin amacını anlatarak insanları geleceğe dair düşünmeye davet ediyor. Kameranın kurucusu, geleceğe dair çoğu insanın kasvetli bir bakış açısına sahip olduğunu belirtiyor ve kameranın baktığı dağ sırasının, 1000 yıl sonra nihai görüntünün en belirgin kısımlarını oluşturacağını tahmin ediyor.

Ancak, kameranın kurucusu bir uyarıda bulunuyor: "Eğer kamera çalışırsa..." Tüm bu tahminler, deneyin başarılı olacağı varsayımına dayanıyor. Ancak kamera, 1000 yıl içinde yok olabilir veya hasar görebilir.