Mide sorunlarında ilaç yanında bitkisel tedavinin de işe yarayacağını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Korkut, şunları önerdi:

Yüksek tansiyona iyi gelecek öneriler Yüksek tansiyona iyi gelecek öneriler

"Mide yaralarını iyileştirmek ya da sık rastlanan bazı mide yakınmalarını geçirmek için ilaç tedavisine ek olarak bitkisel ürünler de kullanılabilir. Bunlar arasında; kudret narı, zeytinyağı, sarı kantaron yağı, papatya çayı başta olmak üzere çeşitli bitkisel çaylar ve çeşitli baharatlar bulunur. Ancak alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bitkisel takviyeler almadan mutlaka doktora danışılması gerekir."
 

Midenizde yara mı var? İşte size şifa olacak çaylar

Prof. Dr. Korkut, mide ve ince bağırsağın üst kısmındaki yaraları iyileştirmek yahut sık rastlanan bazı mide yakınmalarını geçirmek için ilaç tedavisine ilave olarak faydaları olduğu bilinen farklı bitkisel önerileri şu şekilde açıkladı:

"Mide ve bağırsak hastalıklarında akla ilk gelen besinlerden biri kudret narıdır. Zeytinyağında bekletilerek veya balla tüketilen kudret narı; hazımsızlık, gastrit, reflü, mide yanması, mide ekşimesi, ülser tedavisinde tedavi desteği sağlayan en önemli bitkilerden biridir. Yüzyıllardır şifa kaynağı olarak gösterilen zeytinyağının, mide astarının koruyucu tabakasını güçlendiren polifenoller ve antioksidanlar içerdiği bulunmuştur. Bu, mide astarının koruyucu bariyerini güçlendirerek mide ülserlerinin oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.

Midenizde yara mı var? İşte size şifa olacak çaylar

Sarı kantaron yağı mide ülseri ve şişkinlik problemlerinde kullanımına çoğunlukla rastlanmaktadır. Sarı kantaron yağı midenin içinde bariyer oluşturarak mide asidinin etkilerini hafifletir ve hazmı kolaylaştırır. Mide ağrısında papatya, zencefil, nane ve ıhlamur gibi bitkisel çayların rahatlatıcı tesiri bilinmektedir. Papatya çayı, mide-bağlarırsak sistemi spazmları, gaz, hazımsızlık, şişkinlik sorunlarında da etkilidir. Kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın yemeklerimize tat katmanın yanı sıra hazmı kolaylaştırır, gaz giderici özelliğe sahiptirler.

Bitkisel ürünlerin etkinlikleri bilimsel olarak kanıta dayandırılır. Ancak riskli durumlar görülebilir. Bitkiler gıda ve ilaçlarla etkileşime girerek risk oluşturabilir. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bitkisel takviyeler almadan ne olursa olsun doktora danışılması gerekir."