Gündem

Metrobüs kazasında uzman görüşü: Öncelik sırasına dikkat edilmemesi

Bugün sabah saatlerinde İstanbul Küçükçekmece ilçesi Sefaköy mevkiinde meydana gelen metrobüs kazasında 1 kişi hayatını kaybetti, 3'ü ağır olmak üzere 38 kişi yaralandı. Kazanın ardından, kazaya dair açıklamalarda bulunan Yol Sürüş Uzmanı Mert İntepe, Samimi Haber'e kazanın oluşumuna dair detaylı bilgiler paylaştı.

Abone Ol

ELİF ERBAY / HABER MERKEZİ

Mert İntepe, kazanın yol çalışması ve sürücü hataları nedeniyle meydana geldiğini belirtti. İntepe, "Orada bir yol çalışması ya da bir güzergah değişikliği var. Şerit ve doğrultu değiştirmeyle beraber karşıdan gelen sürücünün hızını azaltmaması ve çarpan sürücü tarafında da aracın boyunu ve genişliğini ayarlayamadan bir şeride sığdırma problemi yaşanması gibi tecrübesizlikle beraber öncelik sırasını fark etmeyerek fren yapıp yavaşlama ve durmayı gerçekleştirmedikleri için bir kaza gerçekleşti," dedi.

Metrobüslerin eski olmasıyla ilgisi yok

İntepe, metrobüslerin eski olmasının bu kazada herhangi bir etkisi olmadığını da vurguladı ve yol çalışmasında yeterli önlemlerin alınmadığına dikkat çekti. "Yol çalışmasında yeterli önlemler alınmadı, bayrakçılar ve işaretçiler doğru düzenleme yapmadı, öncelik sırası belirlenmedi. Sürücünün davranış hatası yaparak, öncelik sırasını bilmeden hareket etmesi sonucunda bir kaza meydana geldi," diye ekledi.

Yol çalışması ve tecrübe eksikliği en büyük sebep

Kazanın ortaya çıkmasındaki en önemli faktörü sorduğumuzda ise İntepe şu yanıtı verdi: "Ters yönde hareket eden ve şeritten dışarı çıkarak yapılan bir yol çalışması vardı. Karşıdan gelen aracın hiç hızını kesmeden yoluna devam ettiği bir pozisyonda, şeridin dışına çıkarak geçiş yapmaya çalışan sürücü, diğer metrobüsün orta tarafına yakın bir yerden sağ taraftan çarptı. Çarpan aracın sağ tarafında hasar oluştu. Bu durum, aslında otobüsün boyunun 19 metre olması, sürücünün tecrübesi, körüklü olması dolayısıyla manevra kabiliyetinin düşük olması ve sürücülerin tecrübe eksikliğiyle alakalı bir gözlem oldu."

Mert İntepe'nin bu açıklamaları, kazanın detaylarını ve olası sebeplerini ortaya koyarken, ileride benzer kazaların yaşanmaması için alınması gereken tedbirleri de gözler önüne seriyor.