Önümüze ilk gelen üniversiteye kayıt olarak, meslek seçimi için ilk adımı atmak, ne yazık ki ileride bir takım sorunlarla uğraşmak demektir. Peki, meslek seçimindeki önemli noktalar nelerdir? Ne yapalım da daha sonra pişman olmayalım? Bunların iyi analiz edilmesi ve öyle karar verilmesi doğru olacaktır.

Önce Kendimizi Tanıyalım

Öğrenci kendini tanımaz ve kişilik özelliklerini bilmezse iyi bir tercih yapamayacak ve ileride mutsuz olacaktır. Zaten ülkemiz verilerine bakar isek, birçok üniversite mezununun kendi işini yapmadığını görürüsünüz. Bu bile bize meslek kararının çok önemli olduğunu göstermektedir.

Meslek Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Meslek seçiminde dikkat edilmesi gerekenler;

“Mahzen-31” operasyonları: 8 gözaltı var “Mahzen-31” operasyonları: 8 gözaltı var
  • Öncelikle kendinizi iyi tanıyın, eğer ileride sizin karakterinize uygun olmayan bir iş ortamınız olursa mutsuzluk kaçınılmaz olur. Örneğin; çok sakin ortamlardan hoşlanan birisi çok gürültülü bir işi yapamayacaktır.
[caption id="attachment_52135" align="alignnone" width="1024"]Meslek Seçiminde Gençlere Tavsiyeler Meslek Seçiminde Gençlere Tavsiyeler[/caption]
  • Yeteneklerinizin farkında olun Örneğin; sayısala mı daha yatkınsınız yoksa sözel derslere mi? Bunu da netleştirmek gerekir.
  • İlginizi çeken meslek hakkında mutlaka bilgiler edinmelisiniz. Böylelikle size uygun olup olmadığına daha rahat karar verebilirsiniz.

Meslek Seçiminin Bir Ömür Etkisi Vardır

Doğru meslek seçimi için neler yapılabilir;

  • Seçtiğiniz işleri yapan kişililerle buluşup onlara soru sorabilme imkânınız varsa, hiç beklemeyin çünkü en doğru cevapları onlardan alırsınız.
  • Geleceğin meslekleri hakkında bilgiedinmek size fikir verebilir. İleride büyüme ihtimali olan ve işgücü ihtiyacı artacak olan il kollarına yönelmek her zaman avantaj sağlar.
  • Mesleğinizin olanakları kadar, maaş durumunu da inceleyin de sizin için iyi bir fikir olabilir. Ayrıca ileri görüşlü olmak size her zaman daha çok kazandırır.
  • Yaptığınız bu meslek listesini daraltarak sayıyı en aza indirmelisiniz.

Bir Kariyer Planı Yapmak

Kariyer planı yapmanın önemi;

  • Her zaman gerçekçi bir kariyer planınız olursa mutlu olursunuz
  • Meslek seçiminin belli aşamaları vardır ve tüm bu aşamalara hâkim olmalısınız.

Meslek seçmek özelikle dikkat edilmesi gereken özel bir durumdur. Tüm hayatımızı etkileyecek olan bu durum için, gerekli araştırmaları yapmak, her şartı iyice incelemek gerekir. Meslek seçen gençlere tavsiye niteliğindeki önerileri dikkate alınız.