Hamas yöneticisi Meşal, ümmetin üzerine düşen sorumlulukları üstlenmesi gerektiğini belirterek, “Bu durum, açık bir mücadeleden başka bir şeyle düzelmez, onlar bizimle açık bir şekilde savaşıyor, biz de onlara karşı açık bir şekilde karşı duracağız" dedi.

Meşal: Gazze’yi yalnız bırakmayın

Hamas'ın yurt dışı sorumlusu Halid Meşal, İstanbul'da Uluslararası Kudüs Vakfı tarafından yayınlanan “Aksa'ya Bakış” raporunun 18. baskısının lansmanı için düzenlenen basın toplantısına video konferansla katıldı.

Halid Meşal, Gazze topraklarında büyük bir savaş yaşandığını ve Gazze'nin tek başına küresel bir savaş verdiğini belirterek Gazze halkının katliamlara ve zorla yerlerinden edildiğini söyledi.  

Gazze Şeridi'nde yaşananlar karşısında herkesin sorumluluğunun olduğunu belirten Meşal, Gazze'nin yalnız bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

Batı Şeria’da uyanış!

İsrail’in Batı Şeria’da da kentleri kuşattığına dikkat çeken Meşal, orada yaşayan Filistinlilerin “uyanışına tanık olduklarını" kaydederek, "İntihar eylemlerine yeniden dönmek istiyoruz, bu durum, açık bir mücadeleden başka bir şeyle düzelmez, onlar bizimle açık bir şekilde savaşıyor, biz de onlara karşı açık bir şekilde karşı duracağız" dedi.

Meşal, İsrail'e karşı tüm cepheleri açmanın gerektiğini, aksi takdirde Filistin'i parça parça ele geçireceği konusunda uyardı.

649 sayfalık yürek burkan soykırım belgesi 649 sayfalık yürek burkan soykırım belgesi

Hamas üzerine düşeni yapıyor

Hamas hareketinin, Filistin halkına karşı sorumluluklarını yerine getirdiğine dikkat çeken Meşal, Gazze'ye yönelik saldırıyı durdurmak ve halka acil yardım sağlamak için de çalıştığını kaydetti.

Gazze'ye yönelik saldırıyı durdurmak için siyasi ve diplomatik adımları attıklarını belirten Meşal, müzakereler konusunda ABD’nin tutumunu eleştirdi.

Meşal, “Amerika bir arabulucu değil, saldırganlığın ortağıdır ve kendi iç hesapları için savaşı durdurmaya çalışmaktadır ve saldırganlığı durdurma konusunda ciddi değildir. 2 Temmuz'da üzerinde anlaşmaya varılan şey, biz kabul ettikten ve işgal reddettikten sonra ondan geri çekildi” dedi.

Hamas’ın, liderlerini ve bir grup mensubunu Aksa Tufanı savaşının başında şehit verdiğini hatırlatan Meşal, “hareketin lideri Haniye’nin şehadeti ile doruk noktasına ulaştı.” ifadelerini kullandı.

Meşal konuşmasında, Filistinli esirleri de hatırlatarak onların yaşadığı acıların “Siyonist düşmanın sadist doğasını” gösterdiğini, binlerce esirin ümmetin ve insanlığın vicdanına seslendiğini ifade etti.

“Şehit olmayı istemek, şehit olma girişimi” anlamlarına gelen ve İslam dünyasında tartışma konusu olan “İstişhad eylemleri” ile ilgili Hamas 2004 yılında bir karar alarak son verdi. Ancak İsrail’in askeri hedeflerine operasyonlarını devam ettirdi.

Editör: Burçin Çelikkol