Ercan Çankaya - Haber Merkezi

30 milyonu aşkın çalışanı doğrudan ilgilendiren Türk İş Kanunu'nda değişiklik iddiaları ve bu konuyla ilgili kulisler zaman zaman medyada kendine yer buluyor.

İşçiler, konunun daha çok “Mesai saatleri kısalacak mı?” kısmıyla ilgileniyor.

Dolar ve euro piyasasında son durum ne? 12 Eylül 2024 Dolar ve euro piyasasında son durum ne? 12 Eylül 2024

Basında son çıkan haberlerde Türk İş Kanunu'nda değişiklik yapılacağı iddia ediliyor.

Servis edilen son kulislere göre kanundaki değişiklikle ücretlerden çalışma saatlerine, genel tatil ücretlerinden esnek çalışmaya, haftalık izinden yıllık izne kadar birçok başlıkta yeni düzenlemeler yapılacağı öne sürülüyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Başkanlığında geçtiğimiz hafta düzenlenen Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulunda da konu masaya yatırıldı. Toplantıda, çalışma biçimlerinde ortaya çıkan ihtiyaçların tespitine yönelik teknik çalışma yapılması ele alındı. Uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni nesil esnek çalışma modellerine dair mevzuat değişikliği ihtiyaçlarının, iş dünyası gerekleri ve iş-özel hayat dengesi gözetilerek belirlenmesi kararı alındı.

Mesai saatleri belki 5 saat kısaltılabilir

Ancak konu TBMM’de herhangi bir komisyona getirilmedi, yasa teklifi de sunulmadı.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman da konunun henüz Meclis gündemine alınmadığına dikkat çekerek Meclis gündemine alınıp yasa teklifinin ayrıntıları belli olunca tartışmanın daha doğru olacağını söyledi.

Üç gün tatil ve daha kısa çalışma saatlerine geçilmesinin Türkiye’deki mevcut çalışma düzeni göz önünde bulundurulduğunda şu an için ihtimal dahilinde bulunmadığına dikkat çeken Duman, bu konuyla ilgili bir yasa teklifi gelirse çalışma saatlerinin belki 45 saatten 40 saate çekilmesinin mümkün olabileceğini söyledi.

Editör: Ercan Çankaya