Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin Sinop'a gitti! Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin Sinop'a gitti!

2024-2025 eğitim-öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala, veliler çocuklarına gerekli malzemeleri temin etmek için kırtasiye ve mağazalarda yoğunluk oluşturdu. Uzmanlar, sağlıklı ve güvenli ürün seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları vurgulayarak, TSE ve CE işaretli ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Konya İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ali Aköz, “Merdiven altı ürünler, içerdiği kimyasallar nedeniyle çocukların sağlığını tehdit edebilir. Bu nedenle bu tür ürünlerin kullanılmamasını öneriyoruz” dedi.

Kimyasal tehlike: Azo boyar maddeler ve fitalatlar

Dr. Aköz, merdiven altı kırtasiye ürünlerinde sıkça karşılaşılan kimyasal maddelere dikkat çekerek, “Azo boyar maddeler, fitalatlar ve ağır metaller bu ürünlerde yaygın olarak bulunuyor. Bu maddeler, kanserojen etkiye sahip olabildikleri gibi alerjik reaksiyonlara ve bağışıklık sistemi sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle kaçak ve sahte ürünlerden uzak durulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Güvenli alışveriş için sertifikalı ürünler

Kimyasal ürünlerin çocuklarda çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Aköz, “Veliler, kırtasiye ürünlerini satın alırken mutlaka sertifikalı ürünlere yönelmeli. Ürünün TSE veya CE işaretli olup olmadığını kontrol etmeleri gerekiyor. Ayrıca Avrupa Birliği standartlarına uygunluğunu belirten ‘EN 71’ kodunun bulunup bulunmadığına dikkat etmeliler” diye konuştu.

‘Görmeden ürün almayın, kalitesini kontrol edin’

Konya Okul Forma İmalat ve Satıcıları Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Serin ise, velilerin alışveriş yaparken dikkatli olması gerektiğini belirtti. Serin, “Veliler, çocukları için kıyafet alırken yüzde yüz pamuklu olup olmadığını kontrol etmeliler. Sağlık açısından risk taşıyan naylon veya diğer sentetik maddelerden yapılmış formalar tercih edilmemeli. Alışveriş yaparken ürünü görmeden almamalı, kalitesini mutlaka kontrol etmeliler” diyerek velilere tavsiyelerde bulundu.

Okulların açılmasına sayılı günler kala, çocukların sağlığını korumak adına bilinçli alışveriş yapmanın önemine dikkat çeken uzmanlar, velilere sertifikalı ve güvenli ürünler almaları konusunda çağrıda bulundu.

Editör: Elif Erbay