Güzellik ve Moda

Merdiven altı kozmetiğe dikkat! Birçoğu riskli

Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı denetimlerde, merdiven altı kozmetik ürünlerinin insan sağlığı için ciddi riskler taşıdığı ortaya çıktı.

Abone Ol

Denetlenen 162 kozmetik üründen 110’u, uygunsuz ve sağlığa zararlı bulundu. Bu ihlaller nedeniyle toplam 381 bin 250 lira idari para cezası kesildi.

Özellikle el dezenfektanları ve antibakteriyel sıvı sabunlar gibi biyosidal ürünlere yönelik denetimlerde de tehlikeli sonuçlar ortaya çıktı. 27 üründen 9’u sağlık riski taşıyan, 14’ü uygunsuz, 5’i ise teknik düzenlemelere aykırı olarak belirlendi. Bu ürünler piyasadan toplatılarak imha edildi ve üretici firmalara toplam 1 milyon 156 bin 50 lira idari para cezası uygulandı.

İnternetten alışverişe dikkat

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, uygunsuz kozmetik ve kişisel bakım ürünlerine karşı daha sıkı denetim yapılması gerektiğine dikkat çekti. Saydan, internet üzerinden satılan sahte ve kalitesiz ürünlerin tüketicilerin sağlığını tehdit ettiğini belirterek, "Kişisel bakım ve kozmetik ürünlerini internetten almayın. Eczaneler, bu ürünler için en güvenli adreslerdir" dedi. Saydan, ünlü markaların sahtelerinin kolayca bulunabildiğini ifade ederek, Sağlık Bakanlığı’nın internet üzerindeki kontrollerini artırmasının kritik önem taşıdığını vurguladı.

Daha sıkı denetimler şart

Saydan, ayrıca internet, televizyon ve radyo gibi tüm platformlarda yapılan denetimlerin kararlılıkla sürdürülmesi ve eczane dışında satılan bu ürünlerin kontrol altına alınmasının kamu sağlığını korumak için gerekli olduğunun altını çizdi.