Memurlara verilen izinler nelerdir? Devlet memurlarının çalışma hakları kanunla belirlenmiştir. İzin süreleri de bunlardan bir tanesidir.

Memurlara verilen izinler nelerdir? KPSS sınavı üzerinden vatandaşlar devlet kurumlarında çalışmaya hak kazanarak memur statüsünde görevlerine başlar. Memurların çalışma hakları özel sektöre göre farklıdır. Yıllık izin, refakat izni, mazeret izni ve hastalık izni birçok izin hakkı yer alıyor. Devlet memuru izinleri hakkında detayları sizlerle paylaşıyoruz.

Memur İzinleri Kaç Gün?

Memur statüsünde çeşitli devlet kurumunda çalışan kişilerin izin süreleri 657 sayılı kanun ile düzenlenmiştir. Haftalık 40 saat çalışma hakları bulunan memurların izinleri şu şekildedir;

Yıllık İzin

Memurlara verilen izinler nelerdir? Yıllık izin süreleri şu şekilde hesaplanmıştır;
  • 1 - 10 yıl arasında çalışan devlet memurları yıllık 20 gün izin kullanabilir.
  • 10 yıldan fazla çalışan devlet memurlar yıllık 30 izin kullanabilir.
  • Zorunlu durumlarda iki gün yol izni de eklenebilir.
  • Öğretmenlerin yıllık izni ise yaz tatili dönemleri sayılır. Bu nedenle yıllık izin verilmez.
  • Radyoaktif bölümlerde çalışan devlet memurları ek olarak 1 ay sağlık izni kullanır.

Hastalık İzni

Devlet memurları rapor alması durumunda hastalık iznini kullanabilir. Hastalık izni normal şartlarda 12 aya kadar verilir. Kanser gibi ağır hastalıklarda bu süre 18 aya kadar çıkarılabilir.

Refakat İzni

Devlet memurlarının aile üyelerinden birine refakat edilmesi gerekiyorsa bu izin kullanılabilir. Refakat izninin alınabilmesi için doktor raporu verilmelidir. Bu izin üç aya kadar uzayabilir.

Mazeret İzni

Mazeret izni iş ile bağlantılı olmayan bir durumlarda kullanılır. Devlet memurlarının mazeret izinleri için belirli şartlar aranır. Bu şartlar;
  • Kadın memurlar doğum öncesi ve sonrasında toplam 16 ay doğum izni kullanabilir.
  • Eşi doğum yapan erkek memurlar toplam 10 gün babalık izni kullanabilir.
  • En az %70 engelli çocuğu olan memurların çocuğunun hastalanması durumunda 10 güne kadar mazeret izni kullanabilir.

Süt İzni

Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için verilir. Analık izni süresinin bitim tarihinden sonra ilk altı ayda günde üç saat, diğer altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilecektir.

Babalık Ve Evlilik İzni

Memurlara verilen izinler nelerdir? Memura, doğumlarda on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi durumunda ise yedi gün izin verilir.